Клуб Investor

Събота, 20 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Общият дълг на Европа е скок в посока федерализация, Орбан ще бъде заобиколен

Христо Анастасов, политолог, 05.12.2020

21:04 | 5 декември 2020
Обновен: 21:50 | 5 декември 2020
Автор: Станислава Цветкова

25-те държави членки на Европейския съюз ще намерят механизъм, за да преодолеят съпротивата на Полша и Унгария срещу приемането на бюджет и фонд за възстановяване под условие върховенство на закона. Това каза политологът Христо Атанасов в предаването "Клуб Investor" с водещ Ивайло Лаков. 

Той коментира приемането на принципа за общ европейски дълг като скок към федерализация и най-голямото постижение през първата година от мандата на новата Европейска комисия. По мнението му Covid кризата е променила не само дневният ред на Европа, но и се е превърнала в битка за оцеляването на Европейския съюз изобщо.

„Огромен скок напред, който отчасти дължим на кризата с Covid-19, е приемането на принципа за общ европейски дълг и от заклетите му врагове, какъвто е случаят с Германия“, заяви Анастасов.

Той коментира и ветото, наложено от Унгария и Полша, по отношение на фонда за възстановяване на ЕС от пандемията.

„Това вето ще ни покаже дали Европа има своето бъдеще като голям играч. Ако тя не може да си прокара бюджета, спряна от една от страните членки, тя ще прилича на нещо като Съвета на Европа или ООН, но няма да бъде това, което е била в стремежа на работата на Валери Жискар д'Естен."

Засягайки темата за Валери Жискар д'Естен, политологът припомни някои от неговите най-значими постижения, след като в сряда бе съобщена новината за смъртта на бившия френски президент.

„Валери Жискар д'Естен беше човекът начело на конвенцията, която направи неуспешната проекто-конституцията на ЕС от 2004 г. Той беше голям федералист и беше защитник на това, че Европа трябва да се задълбочава в посока единен субект на световната политическа система. Това, за което французите тъжат обаче е, президент на Франция, депутат, една от големите фигури на Петата република и на френска територия на XX в., голям европеец с огромни заслуги за помирението между Франция и Германия. Той е неотделима фигура от изграждането на Петата Република“, заяви Анастасов.

Вижте целия разговор във видеото.

Видеа с всички гости на предаването “Клуб Investor” гледайте тук.