Клуб Investor

Събота, 20 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Процесното управление може да подобри работата на държавната администрация

Проф. Борислав Борисов, икономист, преподавател в Стопанската академия "Д.А.Ценов"-Свищов, Клуб Investor, 11.07.2020

21:02 | 11 юли 2020
Автор: Николета Рилска

За да се подобри работата на всички структори на държавната администрация у нас трябва да се въведе процесното управление. Това каза проф. Борислав Борисов, икономист, преподавател в Стопанската академия "Д.А.Ценов"- Свищов, в предаването “Клуб Investor” с водещ Ивайло Лаков

“Нашите администрации са организирани по един стар функционален принцип. Там протичат конкретни работни процеси, които трябва да бъдат моделирани, конкретно, стъпка по стъпка”, посочи Борисов. 

Той изтъкна, че в рамките на три години има подобрение на дейността на администрацията у нас, като добави обаче, че през 2019 г., когато последно е правено изследването, се отчитат леки спадове в някои показатели на годишна база. 

“Администрацията трябва да се модернизира не само доброволно, но и със съответните политически мерки... Изготвянето само на стратегия не е достатъчно”. 

“Модернизацията на администрацията не се свежда само до електронното управление, но то е същината сега”, заяви икономистът. 

По думите на Борисов само в изпълнителната власт у нас са заети 98 хиляди души. 

В обществения сектор, които включва всички заети в държавната администрация, държавни предприятия и търговски дружества, има над 532 хиляди служители - 24% от всички заети в държавата, стана ясно още от разговора. “Числата са доста съпоставими с тези на други европейски държави”, коментира Борисов. 

Вижте целия разговор във видео материала. 

Видеа с всички гости на предаването “Клуб Investor” гледайте тук.