Клуб Investor

Събота, 20 часа
Водещ: Ивайло Лаков

България трябва да побърза с присъединяването си към еврозоната

Левон Хампарцумян, главен изпълнителен директор на УниКредит Булбанк, в Клуб Investor, 27.06.2016

16:13 | 27 юни 2016
Автор: Севделина Илиева
Левон Хампарцумян, главен изпълнителен директор на УниКредит Булбанк. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Левон Хампарцумян, главен изпълнителен директор на УниКредит Булбанк. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Колкото по-бързо се присъединим към еврозоната, толкова по-добре. БНБ и Министерство на финансите трябва да влязат в професионален диалог с ЕЦБ какво трябва да направим и какви са критериите. Нашата администрация има известна вина в миналото, защото е питала така, че да й кажат "не". Това каза главният изпълнителен директор на УниКредит Булбанк Левон Хампарцумян в предаването Клуб Investor с Ивайло Лаков по Bloomberg TV Bulgaria.

Според него не може да се говори за кредитен бум, а по-скоро за съживяване на определени части от икономиката, например при търговията с недвижими имоти. Той поясни, че лихвите у нас са малко по-високи спрямо Западна Европа, заради по-високия риск. По думите на Хампарцумян в последните години той намалява много малко, тъй като корпоративните измами, изкуствените фалити и други трикове, подкрепени от административната система, се отразява на цената на кредита. "Набъркването на политиците и на държавата в правата на частната собственост е точно толкова вредно, колкото и на бандитите."

Експертът посочи още, че 85% от депозитите в банковата система са използвани като някакъв вид кредит. Според него има раздвижване на потреблението, но в същото време и голяма неравномерност, защото София и още няколко големи града са със значително по-добро икономическо състояние спрямо останалата част от страната.

Целия разговор може да видите тук: