Клуб Investor

Събота, 20 часа
Водещ: Ивайло Лаков

ВТУ и PROGRAMISTA стартират съвместна специалност Софтуерно инженерство

Мирослав Гълъбов, декан на Факултета по математика и информатика във Великотърновския университет, и Никола Вълчанов, технически директор на IT компанията PROGRAMISTA, в Клуб Investor, 11.06.2016

21:07 | 11 юни 2016
Автор: Севделина Илиева
Снимка: Tomohiro Ohsumi/Bloomberg
Снимка: Tomohiro Ohsumi/Bloomberg

Великотърновският университет и IT компанията PROGRAMISTA стартират съвместно разработена нова специалност "Софтуерно инженерство". Очаква се по нея да бъдат приети между 50 и 160 студенти. Това обявиха Мирослав Гълъбов, декан на Факултета по математика и информатика във Великотърновския университет, и Никола Вълчанов, технически директор на PROGRAMISTA, в предаването Клуб Investor с Ивайло Лаков по Bloomberg TV Bulgaria.

"Целта в крайна сметка е да създадем и обучим специалисти софтуерни инженери, които веднага да могат да се реализират на пазара на труда. Практическата част от процеса на обучение ще поверим на фирмата, тъй като тя има опит и вече няколко години работи в това направление.", каза Гълъбов. 

Вълчанов уточни, че последователността на обучението ще бъде изместена и ще се заложи на практическата подготовка през първата година, а след това превес ще започне да взима теоретичната.

"Когато видиш практическите проблеми в началото, ти успяваш да овладееш теорията много по-лесно".

Той каза още, че студентите няма да имат ангажимент към компанията след обучението. Според него Велико Търново има потенциал да стане третият голям IT център в България. 

Целия разговор може да видите тук: