Клуб Investor

Събота, 20 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Изнасяме две трети от меда на България

Михаил Михайлов в Клуб Инвестор, 28.05.2016

20:35 | 28 май 2016
Автор: Кирил Петков
Михаил Михайлов, председател на Обединения съюз на пчеларите в България. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Михаил Михайлов, председател на Обединения съюз на пчеларите в България. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Лошото време може да компрометира тазгодишната реколта на мед, а измирането на пчелите е факт и в България. Това каза Михаил Михайлов, председател на Обединения съюз на пчеларите в България.

„Миналата година около 44% от пчелните колонии в САЩ са измрели. В ЕС също има отделни страни с висок процент на загинали. Пчеларите в България също масово се оплакват от загинали пчелни семейства. Причините са комплексни, но сред основните е третирането с пестициди".

„Прогресивно намаляват хората, които се занимават с пчеларство в България и сега регистрираните са малко по-малко от 17 000, които имат общо 700 – 800 хиляди кошера“.

По думите на Михайлов около 1-1,5%  от всички пчелари в България имат над 150 кошера и се изхранват изцяло от доходите, които този бизнес им носи. "За да се изхранва едно четиричленно семейство само от медопроизводство, трябва да се грижи минимум за 150 кошера, а началната инвестиция е между 40 и 50 000 лв".

Една трета от произведения в България мед се потребява в страната, а останалото се изнася, предимно за Европейския съюз, каза още пчеларят.

Чуйте целия коментар: