Клуб Investor

Събота, 20 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Могат ли електромобилите да подменят автопарка в България

Клуб Investor, 16.04.2016

20:43 | 16 април 2016
Toyota Mirai. Снимка:David Paul Morris/Bloomberg
Toyota Mirai. Снимка:David Paul Morris/Bloomberg

Автомобилният парк в България може да бъде подменен направо с електромобили. Няма нужда да минаваме през всички нива на развитие на технологиите, при положение че можем да се възползваме от последните достижения в дадена област. Това заявиха Камен Василев, член на борда на Българската асоциация „Електрически превозни средства“ и Венцислав Гашев – търговски директор на „Тойота Балканс“, в предаването Клуб Investor по Bloomberg TV Bulgaria. 

Те коментираха предимствата на електромобилите в сравнение с конвенционалните автомобили.

Един електромобил е много по-прост като устройство, поддържа се много по-лесно и по-евтино и се кара много по-чисто.  При него първоначалната инвестиция е доста по-скъпа, но разходите по експлоатация и поддръжка са чувствително по-малки, отколкото на автомобил с вътрешно горене. 

В тази връзка и двамата обявиха, че подкрепят държавното решение за субсидиране на общините, които закупят електромобили. Гашев разкри повече за бъдещите планове на Toyota и пазара в България. 

Като марка лидер на световния пазар тя разработи Toyota Mirai и така отправя фокус директно върху автомобилите с водородно гориво.

Търговският директор на "Тойота Балканс" каза още, че пазарният дял на компанията в България за миналата година е малко под 9%, като е почти двоен спрямо този в Европа. Около 60% от продажбите са били на лизинг.

Експертите коментираха и необходимостта от регулации на пазара. Според Василев трябва строго да бъдат прилагани нормите за шум и замърсяване на автомобилите, като това би извело 50% от автопарка от улиците в страната. По думите на Гашев вредните емисии трябва да бъдат обвързани с еконорми и да се изгради подходяща инфраструктура, която да подпомогне покупката на хибридни и електромобили. 

Вижте целия разговор във видеото: