Клуб Investor

Събота, 20 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Бизнесът в България е оптимистично настроен

Клуб Investor, 19.03.2016

22:02 | 19 март 2016
Автор: Кирил Петков
Албена Маркова, съдружник „Консултантски услуги“ за Югоизточна Европа в PwC България и Ираван Хира, генерален директор и ръководител направление „Корпоративни клиенти“ на HP България и председател на Българския форум на бизнеслидерите (ББЛФ). Снимка: Bloo
Албена Маркова, съдружник „Консултантски услуги“ за Югоизточна Европа в PwC България и Ираван Хира, генерален директор и ръководител направление „Корпоративни клиенти“ на HP България и председател на Българския форум на бизнеслидерите (ББЛФ). Снимка: Bloo

Българските бизнеслидери са по-оптимистично настроени от колегите си на глобално ниво. Това каза Албена Маркова, съдружник Консултантски услуги за Югоизточна Европа в PwC България. "От година на година увереността на бизнеса по света, че икономическият растеж ще следва възходящ тренд на развитие, спада. България участва за пръв път в това изследване и се оказа доста по-оптимистично настроена".

Гост на Ивайло Лаков бе и Ираван Хира, генерален директор и ръководител направление корпоративни клиенти на HP България и председател на Българския форум на бизнеслидерите (ББЛФ), който заяви, че "в глобалната икономика се забелязват доста предизвикателства, свързани с геополитически фактори, с нестабилност на валутите. Всички тези трансформации, които се случват и в политическия и в икономическия живот, допринасят за едни малко по-консервативни възгледи".

72% от българския бизнес виждат повече възможности за своя бизнес, отколкото преди три години, каза още Маркова.

"Геополитическата заплаха се поставя на първо място сред рисковете за българския бизнес. На глобално ниво този риск е в топ три, но номер едно е свръхрегулацията, като най-силно се притесняват от нея финансовите и фармацевтични компании. В България свръхрегулацията също притеснява бизнеса, но не е на първо място".

Ираван Хира се съгласи с едно от най-големите опасения, изказани от българския бизнес в проучването на PwC - приоритизирането на дългосрочната пред краткосрочната печалба. 81% от българските бизнес лидери, изразили мнението си в анкетата са на същото мнение. "Според 86% от участниците, основен приоритет за българската държава в момента трябва да бъде квалифицираната, образована и гъвкава работна сила", каза Маркова.

По думите на Хира "заплащането е важно, но не е всичко, което се дава. Това, което нашите служители получават, е на първо място развитие, на второ място - чисто кариерно развитие".

"Новото поколение иска всичко веднага. То не иска да чака. Ако не го получи, търси алтернативи", каза още Маркова.

Гледайте цялото видео.