Клуб Investor

Събота, 20 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Анемичният растеж в Европа натежава на компаниите

Николай Ваньов, финансов анализатор, Клуб Investor, 02.11.2019

21:31 | 2 ноември 2019

Европейските акции се намират в зона на безтегловност, свързана основно с по-сивите перспективи на местния пазар. Европа се очертава като поле на много анемичен икономически растеж и това незименно натежава на компаниите. Това каза Николай Ваньов, финансов анализатор, в предаването "Клуб Investor" с водещ Ивайло Лаков

"Няколко неща диктуваха динамиката на борсите в Европа през тази седмица", посочи Ваньов. Сред тях той изброи витаещите в пространството слухове за предстояща до дни сделка между САЩ и Китай, очакваните предсрочни избори във Великобритания на 12 декември, както и заседанието на Федералния резерв на САЩ, на което основните лихви бяха понижени за трети път тази година. 

"Като положителни за европейските акции донякъде могат да се считат настояванията за фискални улеснения от Европейската централна банка", посочи Ваньов. Според него линията на политиката на бившия вече гуверньор Марио Драги може би ще бъде продължена и от новия президент на банката Кристин Лагард.

"Такъв тип политика несъмнено би се отразила изключително положително на компаниите, които са свързани с потребителски стоки, като би донесла доза позитивност в секторите на недвижимите имоти и финансите", посочи още той. 

Експертът обобщи, че се наблюдава сериозно засилване на еврото, свързано главно с разминаването на паричните политики на Фед и ЕЦБ. 

Вижте целия разговор във видеото.