Клуб Investor

Събота, 20 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Какви са геостратегическите интереси зад Голанските възвишения?

Мохамед Халаф, журналист, анализатор на процесите в Близкия Изток, Клуб Investor, 30.03.2019

21:00 | 30 март 2019
Мохамед Халаф, журналист, анализатор на процесите в Близкия Изток. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Мохамед Халаф, журналист, анализатор на процесите в Близкия Изток. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Има решение на израелския кабинет от 1981 г., което счита, че Голанските възвишения влизат в територията на Израел. През последните 40 години правителството в Дамаск не се е интересувало толкова много от Голанските възвишения. Това каза Мохамед Халаф, журналист, анализатор на процесите в Близкия Изток, в предаването "Клуб Investor" с водещ Ивайло Лаков.

"Преди войната в Сирия министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху направи серия от тайни преговори със сегашния диктатор Башар Асад. Тогава Нетаняху му предложи абсолютно пълното изтегляне от Голанските възвишения, срещу което Иран и Хизбула да бъдат извадени от територията на Сирия".

Впоследствие нямаше отговор от сирийското правителство и започнаха бунтовете срещу Асад, коментира той.

Башар Асад иска да остане на власт на всяка цена, допълни Халаф. 

"Той води война срещу собствения си народ. Асад изтегли сирийските военни части от Голанските възвишения и ги изпрати срещу собствения си народ, което показва незаинтересованост от негова страна към региона. Тази територия е извън контрола на Сирия от десетилетия".

Много сирийски граждани от Голанските възвишения не желаят да са под контрола на режима на Асад и предпочитат да са граждани на Израел, заяви гостът.

"Близо 4 млн. сирийски граждани живеят в бежанските лагери в Турция и са напуснали територията на Сирия заради политиката на Асад. В Ливан са 1.5 млн., над 1.2 млн. са в Йордания, в Ирак – 500 хил".

Според него войната в Сирия вече не сирийска.

"В нея се намесиха много регионални и световни сили. В момента има 5 окупационни сили в страната – войските на Турция, войските на Русия, войските на Иран, Хизбула и войските на САЩ, които президентът Тръмп обеща да изтегли".

Сирия е карта в ръцете на руския президент Владимир Путин в конфликтите срещу САЩ и Европа, отбеляза Халаф.

Във видео материала може да проследите целия разговор.