Клуб Investor

Събота, 20 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Япония, Южна Корея и Австралия могат да получат покана за членство в НАТО

Проф. Румен Кънчев, експерт по международна сигурност и геополитика, Клуб Investor, 04.02.2023

21:03 | 4 февруари 2023
Автор: Николета Рилска

На фона на голямата дипломатическа активност на САЩ и НАТО в Югоизточна Азия и при новата стратегическа ситуация в Азиатско-тихоокеанския регион може да последва покана към Япония, Южна Корея и Австралия за членство в Алианса. НАТО беше създадена като организация да пази Европа от Съветския съюз, но стратегическата ситуация се мени и тя изисква други решения. Това заяви проф. Румен Кънчев, експерт по международна сигурност и геополитика, в предаването „Клуб Investor“ с водещ Ивайло Лаков.

Кънчев коментира и развитието на войната в Украйна.

„В момента сме в пауза, в която и двете страни се подготвят за голям сблъсък, който вероятно ще дойде в края на пролетта или в началото на лятото“.

„Украинците се въоръжават с високотехнологично оръжие… Освен това се водят много сериозни преговори за осигуряването на F-16, но там проблемът е с подготовката на украинските войски”, посочи той.

Според него напрежението между Русия и страните в Източна Европа тепърва ще се покачва. Той направи прогнозата си на фона на изказванията на полския президент Анджей Дуда, че е готов да построи „желязна завеса чак до облаците“.

„Руснаците при всички положения ще искат да задържат настъплението на украинската армия и след това да преминат в контранастъпление“.

Кънчев смята, че „сме далеч от опцията за използване на ядрено оръжие“.

„Освен това вече от 10-15 години имаме конструирано оръжие, което е с конвенционален заряд, който има равна на ядрената мощност. Няма никакъв смисъл да се използва ядрено оръжие от Русия или САЩ“.

Той добави, че едва ли в руското политическо пространство са толкова глупави и наивни, че да посегнат на ядреното оръжие – това би било фатално за Русия.

„Когато една страна е глобална сила, ядрена сила, притисната до стената, вече нейното ръководство започва да взима ирационални решения – каквото беше самата операция в Украйна“.

Гостът прогнозира, че на 24 февруари, когато е годишнината от войната, няма да се случи нищо на бойния фронт, въпреки че външният министър на Русия Сергей Лавров предупреди за обратното.

„Бойните действия са приглушени, извършва се предислокация на войските, прелокиране. Русия изтегля танковата си групировка, която всички мислеха, че ще остане в Беларус и ще нападне Киев от северозапад“, отбеляза той.

И добави, че „Лавров започна да казва неща с висок пропаганден смисъл, но много нисък политически и дипломатически смисъл, тъй като две трети от тях не са верни“.

Целия разговор гледайте във видео материала.

Видеа с всички гости на предаването „Клуб Investor“ гледайте тук.