Клуб Investor

Събота, 20 часа
Водещ: Ивайло Лаков

S&P 500 ще падне с още 10%, част от технологичния сектор ще се възстанови

Кристиян Фезелов, Капман Асет Мениджмънт, Клуб Investor, 14.01.2023

21:33 | 14 януари 2023
Обновен: 12:13 | 17 януари 2023
Автор: Николета Рилска

Ще има още един спад на Wall Street, още не сме стигнали дъното. S&P 500 вече се понижи с над 20% през 2022 г., през 2023 г. вероятно ще падне с половината от това. От технологичните компании тези, които ще се развиват добре през 2023 г., са дружествата, които са свързани с производството на изкуствен интелект. Това са компании, които обслужват по-големи компании, но разработват софтуерни продукти за изкуствен интелект, които функционално са много издържани и се търсят на пазара. Другият подсектор в технологиите ще е телекомуникационният, специално производството на телекомуникационни устройства и компоненти – хардуер. Това заяви Кристиян Фезелов, Капман Асет Мениджмънт, в предаването „Клуб Investor“ с водещ Ивайло Лаков.

По думите на Фезелов оръжейният сектор също ще се развива добре през тази година. „Тепърва се очакват поръчки към военно-промишления комплекс както в САЩ, така и в Европа“, посочи той.

„Европа сама разбра, че нивото ѝ на въоръженост не е това, което се изисква – т.е. е необходимо“.

Според Фезелов има и технологични компании, които ще продължават да губят – пример за това е Tesla, чийто акции поевтиняха с 65% за година, а в резултат на това Илон Мъск изтри рекордните 165 милиарда долара от богатството си.

„Може би в края на първото тримесечие и началото на второто Toyota ще изпревари Tesla и ще бъде най-големият автомобилен производител“.

Автомобилният сектор е интересен в момента, стана ясно още от разговора – именно заради желанието на конвенционалните производители да добавят изкуствен интелект в моделите си.

„Идеята е вече да може да се комуникира с автомобила. Да може част от функциите на автомобила да се управляват чрез говор“.

Фезелов посочи, че основно трябва да се следва фундамента, за да се установи кога пазарите са достигнали дъното – а водещ индикатор за това ще е решението на Федералния да спре да повишава лихвите – очакванията са за края на май или юни.

Гостът очаква възстановяване на цените на петрола, след като ситуацията около коронавирусната пандемия бъде овладяна в Китай. Фезелов прогнозира цена от 115-120 долара за барел и добави, че това може да принуди Европа отново да търси руски доставки.

Златото също ще поскъпва“, смята експертът. Очакваните цени са в диапазона 1750-2100 долара за тройунция през 2023 г., стана ясно от разговора.

Повече по темата гледайте във видео материала.

Видеа с всички гости на предаването „Клуб Investor“ гледайте тук.