Клуб Investor

Събота, 20 часа
Водещ: Ивайло Лаков

На предсрочните избори ще победи визия за промяна, обединяваща гражданите, а не политиците

Христо Панчугов, политолог, "Клуб Investor", 16.07.2022 г.

20:30 | 16 юли 2022
Автор: Даниел Николов

Нежеланието от страна на всички участници в политическия процес за предсрочни избори е толкова голямо, че вече ги определят като политическа криза. Българските политици не изглеждат склонни да жертват собствената си политическа кариера за сметка на диалога между партиите, а и сякаш са престанали да се борят за гласовете на негласуващите българи. Това коментира политологът Христо Панчугов в ефира на предаването "Клуб Investor" с водещ Ивайло Лаков.

"Отиваме към избори. Дори да бъде сформирано някакво правителство с третия мандат, това означава то постоянно да бъде заложник на игра с кворума, на политически шантаж, на странни политически теми, и на нежеланието на самите участници в това правителство да обясняват на собствените си избиратели защо се е случило едно или друго. Така че, то е обречено - дали ще трае месец, два, шест месеца е абсурден хоризонт."

На предсрочните избори ще спечели този, който успее да обясни и събере около своята визия за политическа промяна не само политически формации, но и гражданите, каза Панчугов. Даже и да има по-продължителна политическа криза, това може да има положителен ефект за България, като прекрати извиненията за провалите на политиците с искания от ЕС или НАТО. 

"Изборите са най-силният инструмент, през който политиците могат да бъдат принудени да направят това, което е необходимо. Колкото по-често, в тази ситуация, толкова по-голяма вероятност има да отпаднат всички, които не харесваме и които не могат да се пригодят към това да правят каквото трябва, и все пак останат няколкото човека, които истински вярват в политическата промяна... Това е единственото, което би довело до изход от този затворен кръг." 

Според Панчугов политиците са изчерпали легитимността на настоящия парламент и няма голяма възможност за съставяне на ново правителство в него. Основен проблем остава, че политиците сякаш са престанали да се борят за гласовете на негласуващите българи.

"Големият въпрос е ще видим ли промяна на политическата стратегия; ще видим ли политици, които истински искат да се борят да управляват и за гласовете на българските граждани, или за пореден път ще видим пускането по линията на най-малкото съпротивление."

Президентът Радев също изглежда не желае да сформира нов служебен кабинет, така че изглежда ще връчи третия мандат на партията, която е с най-големи възможности да сформира правителство, каза Панчугов и добави, че в момента основното съображение за всички партии е кой ще успее да отиграе ситуацията по най-добрия начин, за да вземе повече гласове. 

"Истинският провал на това правителство е, първо, в невъзможността да създаде механизъм, през който да се преодолеят тази институционална немощ в България, както и да се постави поне началото на план за оздравяване на институциите. Вторият истински провал е, че превърнаха съдебната реформа в един безумен арест на лидера на опозицията Борисов... Крайно време е тези хора да разберат, че това не е кръжок, а политическа система - тя идва със своите процедури и правила, които всички трябва да спазват, и с отоговорността и плащане на цената за това, което се прави."

Външни фактори като войната в Украйна оказват своето влияние, но наблюдаваната радикализация в обществения живот е заради "невъзможността на управлявашите да мислят два хода напред", каза Панчугов. Можело е да се предвиди какво ще е поведението на "Има такъв народ" и БСП още от началото на управляващата коалиция, както и на другите участници в парламента. 

"Това означава да се намери такава формула, в която да се търси подкрепата на българските граждани. Когато някаква реформа бъде обговорена достатъчно добре, когато тя има реален измерител, когато е ясно какъв времеви хоризонт ще отнеме тя, не ти трябват партии в парламента - трябва ти мнозинство, мнозинство се печели с избори."

Нежеланието от страна на всички участници в политическия процес за предсрочни избори е толкова голямо, че вече ги определят като политическа криза. 

"Може би сме единствената демокрация в света, която гледа на изборите като политическа криза, вместо като възможност за решение на политическите кризи и за търсене на легитимност и подкрепа от гражданите. Това е доста странно изкривяване на което тепърва ще гледаме последиците."

В коментар за включването на Украйна в програмата за оперативна съвместимост с НАТО, Панчугов заяви, че това е сигнал, че Западът няма да приеме поражението на Украйна и че новата архитектура на сигурност минава през намирането на решение на този конфликт. 

"Украйна ще е част от новата архитектура на сигурност - нещо, което за България все повече се поставя под съмнение... Ние не само не сме технологично съвместими с НАТО, ние сме все повече част от периферията на НАТО и извън вземането на основните решения по собствен избор."

Целия разговор може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването "Клуб Investor" може да намерите тук.