Клуб Investor

Събота, 20 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Политиката на Фед ще задържи инфлацията и не предполага непосредствена рецесия

Кристиян Фезелов, риск анализатор в Капман Асет Мениджмънт, в "Клуб Investor”, 04.06.2022

21:30 | 4 юни 2022
Автор: Зорница Крушарска

Акциите на петролни и газови компании държат добър възходящ тренд и то още преди да започне войната в Украйна. Фармацевтичният сектор продължава да расте, независимо, че обявихме, че пандемията си отива. Има лек оптимизъм в химическия сектор на Германия, защото вероятно са намерили заместители на руските доставки. Проблемът е в автомобилното производство, там не се виждат тенденции на нарастване, коментира Кристиян Фезелов, риск анализатор в Капман Асет Мениджмънт, в предаването "Клуб Investor" с водещ Ивайло Лаков.

„Tesla има проблеми в софтуера на произведени автомобили, защото пак изтеглиха една партида от пазара. Това като цяло е проблемът на електромобилите – прекалено много се разчита на изкуствения интелект  и на софтуера”, изтъкна събеседникът.

Цените на желязната руда, на алуминиевата руда засега се задържат. Очаква се бум  - в края на август или септември, на медта, прогнозира Фезелов.

Що се отнася до развитието на пазара на злато събеседникът посочи, че затягането на паричната политика на САЩ ще доведе до сваляне на цената му. Златото вече не се възприема за актив убежище.

По отношение на валутния пазар Фезелов каза, че тенденцията е да се достигне до паритет долар-евро.

„Слабото евро прави Европа конкурентна на външните пазари”.

По думите на Фезелов се очертава недостиг на петрол и следователно скъпо гориво.

Относно вероятността от настъпване на рецесия събеседникът подчерта, че рецесията основно зависи от затягането на паричните политики в Европейския съюз, САЩ и Япония.

От този месец очакваме Федералният резерв три последователни месеца да съкрати баланса си с 190 млрд. долара. Това значи активно участие на дълговите пазари, скъсяване на позиции, разпродажба. От друга страна американската хазна има достатъчно резерв да поеме част от задълженията си, така че от тази гледна точка поне в първите три месеца не можем да очакваме рецесия, а по-скоро задържане на инфлацията.

Целия коментар може да видите във видеото.

Всички гости на „Клуб Investor” гледайте тук.