Клуб Investor

Събота, 20 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Силният пазар на труда, на който залага Федералният резерв, може и да не се случи

Георги Георгиев, портфолио мениджър в Карол Капитал мениджмънт, "Клуб Investor", 19.03.2022 г.

21:30 | 19 март 2022
Автор: Даниел Николов

Промяната на политиката на Федералния резерв оправда очакванията на пазарите и те реагираха позитивно, въпреки че остават големи рискове за навлизане в тотален мечи пазар. Вероятността за рецесия в Европа се засилва на фона на военните действия, но тя ще бъде краткотрайна. Суровините продължават тенденцията за ръст от миналата, а златото - за разлика от крипто - се завъща към статуса си на актив-убежище. Това коментира Георги Георгиев, портфолио мениджър в Карол Капитал Мениджмънт, в предаването "Клуб Investor" с водещ Ивайло Лаков.

През февруари имаше нагласи за увеличение на лихвения процент от Фед от 0.5%, които постепенно намаляха, както и очакванията за седем повишения.

"Пауъл предложи консенсуса на пазара - седем покачвания с 0.25%."

Пазарите приеха това позитивно и отскочиха в рамките на деня на съобщението.

"Пауъл се аргументира, че вижда доста силен пазар на труда в САЩ, някакво леко забавяне на икономиката, но е позитивен за развитието ѝ. Това и очакванията му за укротяване на инфлацията през втората половина на годината се разминават с очакванията на пазарите, тъй като при един силен пазар и в момент на проблем с доставките, високите цени на суровините заради военните действия, определено ще доведат до доста по-сериозен натиск върху потребителите. Оттам и едно забавяне на икономиката. Не съм много убеден, че това което той засегна и аргументира -  че вижда много силен пазар на труда - ще се случи."

Заради войната очакванията Европа да изпадне в рецесия в следващите 12-18 месеца са скочили драстично, каза Георгиев.

"Вече се калкулира риск от рецесия от 70%-80%, докато за американската икономика този процент е по-малък - 40%-50%", каза Георгиев и добави, че става дума за технически плитки рецесии. Войната е отразена и в цените на активите и нагласите на инвеститорите, които в момента са силно неуверени в пазара.

"Проучвания показват, че освен, че пазарът е свръх разпродаден, инвеститорите са и на най-вискоките нива на кеш от последните две години - има потенциал при добро развитие на ситуацията пазарът да отскочи и не само да се размине с най-лошото, но да даде повод и за поредно рали."

Американските акции се представят относително по-добре от останалите в световен мащаб - основно заради ефекта от военните действия.

"Подобни ефекти предизвикват спад от около 5%-6% и след това в рамките на около 35 дни успяват да възстановят негативния ефект", каза Георгиев и добави, че ситуацията ще зависи и от продължителността на конфликта.

Рисковете за навлизане в тотален мечи пазар са нараснали изключително много, смята Георгиев.

"От техническа гледна точка е важно S&P500 да удържи нивата около 3900-4000 пункта. DAX и германският пазар изпаднаха за момент в мечи пазар - тук се намираме на вододел дали нещата ще бъдат добре от икономическа гледна точка. Ако икономиката и резултатите на компаниите в САЩ изненадат позитивно и няма очаквания за рецесия в САЩ, шансовете за мечи пазар ще бъдат елиминирани. Но в момента не са малки."

Суровините се представиха изключително добре през 2021 г. и продължават тренда и през 2022 г. "Основният фактор, който движеше това поскъпване, беше инфлацията", както и санкциите срещу Русия, коментира Георгиев.

Европа зависи до много голяма степен на вноса на желязо от Украйна, никел от Русия, както и много други суровини, така че войната и забраните за търговия ще имат негативен ефект върху производството.

Златото се завръща към ролята си на актив-убежище. "Успя да пробие много важно ниво над 1920 долара/тройунция, достигна нива от $2040/$2050, но постепенно върна ентусиазма... Среда, в която инфлацията е по-висока от лихвата и покачването на лихвите през следващите няколко месеца, е изключително атрактивна за държателите на злато и златодобивните компании. Може да се очаква този тренд да се запази."

През последните месеци корелацията на представянето на криптоактивите и пазарите е изключително висока, над 0.35%, което не прави биткойн и подобни добра защита срещу инфлацията.

"Биткойн остава актив, който могат да използват тези, които са настроени по-рисково", каза Георгиев и добави, че има сериозна връзка между движенеито на крипто и технологичните акции.

Включването на Иран и повишаването на добивите от някои по-големи производители на петрол може да компенсират ефекта от американската и британска забрана за руски енергийни суровини върху пазара.

"Естествено се заговори и за Венецуела - винаги така се получава, когато има проблем, връзките се затоплят, за да може да се успокои напрежението."

Ако има снемане на данъчното бреме върху шистовите производители в САЩ, това би повлияло доста позитивно върху петрола и спада на цената му, но макар да има подобни предложения, още не е официално. Високите цени на горивата биха повлияли негативно за демократите и президента Байдън на изборите през есента в САЩ, коментира Георгиев.

Ипотечните кредити в САЩ са поскъпнали от 2.9% на 4%, което влияе негативно на пазара. "Оттук нататък, някой, който купува спекулативно, едва ли ще го прави... С повишаването на лихвите може да се очаква охлаждане на пазара на недвижимите имоти."

Какви са подходящите инвестиции в момента, как се движат валутите, какво може да се очаква от суровините и акциите на технологичните гиганти може да гледате във видеото.

Разговорът не е предпоставка за вземане на инвестиционно решение.

Всички гости на предаването "Клуб Investor" може да намерите тук.