Клуб Investor

Събота, 20 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Намалява ли напрежението по оста Русия - НАТО

Пламен Димитров, Българско геополитическо дружество, в "Клуб Investor", 05.02.2022

09:00 | 6 февруари 2022
Обновен: 12:51 | 6 февруари 2022
Автор: Галина Маринова

Вече е ясно, че никакво руско нападение на Украйна няма да има. Фундаменталната причина е, че Русия няма много голям интерес от това, което би се случило от евентуално нападение в Украйна. Тази заплаха за нападение има по-голяма сила в момента, в който е надвиснала, отколкото реално нападение. Това е доста често срещано явление в международната политика. Това каза Пламен Димитров, Българско геополитическо дружество, в предаването "Клуб Investor" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Ивайло Лаков.

"Не е ясно какво може да постигне Русия от инвазия в Украйна. Тя няма да се върне в руската орбита в резултат на едно такова нахлуване. Точно обратното - ще се сплоти обществото на антируска основа".

Относно нуждата на Русия от завземане на нови територии гостът каза, че "това са безмислени неща". "Освен това при едно такова нападение Русия вече ще действа във враждебна среда", а и украинската армия вече е доста по-силна, отколкото беше през 2014 година и е сигурно, че ще окаже съпротива, обясни гостът. 

Руската страна прати 30 000 войници в Беларус и на този факт не се обръща особено внимание, добави Димитров. "През цялото време се говори дали Украйна ще стане част от стратегическото пространство на Запада или Русия ще успее да си я върне, но по-незабележимо Беларус вече се превърна в част от военно-стратегическото пространство на Русия и видаме, че Русия разполага там войски така, сякаш е на своя територия. Беларус също не е малка страна, а освен това по този начин Украйна се обкръжава и от север". 

"Това, което иска да покаже Путин е, че предвид това, че Русия вече е станала по-силна във военно отношение в последните години, иска да преговаря със Запада и по-точно със САЩ, защото по-ниско ниво от Джо Байдън не признават".  

Важно е, че в момента САЩ имат лидер, който може да преговаря от името на Запада, защото Тръмп не можеше да направи това. Сега донякъде има ясен лидер на Западния свят, с който може да се преговаря. 

Отговорът на САЩ беше не по-малко нахален от исканията на руснаците: "Може и да преговаряме, но първо руската армия да се изтегли от Крим, от Приднестровието в Молдова и от Абхазия и Южна Осетия в Грузия, което е ясно, че никога няма да се случи". Общо взето е ясно, че отговорът е "не". 

Тук обаче американците очертават една сфера, около която все пак може да се преговаря - провалилият се договор за ракетите със среден и малък обсег на действие, от който Доналд Тръмп изтегли САЩ през 2019 година. Това е нещо, за което може да се преговаря и това е може би една основателна трегова на Русия и "дори американците казаха, че могат да допуснат руски военни експерти да инспектират тези установки в Румъния и Полша, ако западни експерти бъдат допуснати до руска територия".

"Такъв стратегически проблем да бъде договарян е възможно. Това, което не е възможно, е да бъде договаряна геополитическата съдба на Украйна и изтегляне на военната инфраструктура на НАТО на линията й от 1997 година". 

Германия е в по-особена позиция, защото голяма част от нейните политици имат дългогодишни връзки с Русия, особено в лявата част на политическия спектър. Това до голяма степен се базира на политическата обвързаност между двете държави, каза Димитров.

"Украйна и до днес не е в НАТО не заради руските обструкции. Този въпрос беше поставен още през 2008 година, но тогава именно Германия, а и Франция, казаха "не" на американците - няма да приемем Украйна в НАТО и причината е, че тя е в конфронтация с Русия и ако това се случи ще се изострят отношенията с Кремъл. Именно за това тя не влезе в Алианса тогава и няма да влезе и в идните години". 

Но не бива да преувеличаваме икономическата зависимост на Германия от Русия, подчерта събеседникът. 

Защо Русия спря излъчването на Deutsche Welle? Какво представлява новият политически съюз Лондон-Варшава-Киев? Реалистични ли са заплахите за спиране на газовите доставки за Европа? Ще се саморегулира ли газовият пазар?

Целия коментар вижте във видеото. 

Всички гости на предаването "Клуб Investor" може да гледате тук.