Международният валутен фонд започва интервюта по казуса с Кристалина Георгиева

Кристалина Георгиева ще се срещне с изпълнителният съвет на МВФ във вторник

10:41 | 3 октомври 2021
Обновен: 14:07 | 3 октомври 2021
Автор: Веселин Николов
Международният валутен фонд започва интервюта по казуса с Кристалина Георгиева

През следващата седмица Изпълнителният съвет на Международния валутен фонд ще започне интрвюта с управляващия директор Кристалина Георгиева и служителите на кантората WilmerHale, които са изготвили доклада, обвиняващ я в натист над служителите на Световната банка да променят данните в полза на Китай. Това съобщава Reuters, като се позовава на свои източници. 

Първи ще бъдат разпитани служителите на WilmerHale, като срещата е планирана за понеделник.  в понеделник относно доклада им от Световната банка, разказаха трима души, запознати с плановете. В доклада се твърди, че Георгиева, като главен изпълнителен директор на банката през 2017 г., е оказвала неоправдан натиск върху персонала да промени данните във водещия доклад „Doing business“ в полза на Китай.

Георгиева, която категорично отрече обвиненията, ще се яви пред борда във вторник, в деня. Тогава тя трябва да произнесе виртуална реч за годишните срещи на МВФ и Световната банка, които ще се състоят между 11-17 октомври.

Говорител на МВФ е отказал да потвърди планираните срещи. Говорителите на WilmerHale в Бостън и Вашингтон не са отговорили на запитванията за коментар. Говорителят на Георгиева също е отказал да потвърди за срещите, но е изпратил изявление по имейл, че Георгиева "няма да бъде възпрепятствана от тези неверни твърдения и остава ангажирана с изпълнението на жизненоважната мисия на МВФ".

Досега най -влиятелните правителства на фонда, включително най -големият акционер САЩ, се въздържат от публични коментари. Според информация на Bloomberg министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън е спряла да отговаря на обажданията на Георгиева след повявата на първите информации за натиск. Великобритания миналата седмица заяви в изявление до Reuters, че подкрепя прозрачността по въпроса.

Разследването на американската кантора е ръководено от бившия прокурор на САЩ от окръг Колумбия Рон Махен. В доклада се твърди, че Георгиева и кабинетът на бившия президент на Световната банка Джим Йонг Ким са притискали служителите да манипулират данните, така че мястото на Китай в класацията „Doing Business 2018“ за инвестиционния климат да бъде повишено.  Твърди се, че мотивът е да се помогне на Пекин да подкрепи голямо увеличение на капитала, което ръководството на банката търси по това време.

През 2018 г. капиталът на Световната банка беше увеличен с 13 млрд. долара, като основно Китай засили акционерното си участие. 
Един от източниците на Reuters е казал, че се очаква бордът да разпита екипа на WilmerHale за процеса на разследването - обхвата му, как е било проведено то и как е било взето решението за публикуване на резултатите.

Друг източник е казал, че вероятно ще има въпроси за несъответствията между интервютата на свидетели, заключенията на доклада и по -късните публични изявления на поне един интервюиран човек. Шанта Девараджан, бившият икономист на Световната банка, който ръководи доклада „Doing business“ за 2018 г., публикуван през октомври 2017 г., заяви, че никога не е чувствал натиск от страна на Георгиева и че екипът на WilmerHale използва само половината от изявленията му.