Daimler отделя камионите от колите

Почти всички инвеститори одобриха предложената сделка за разделение на камионите от луксозните коли

19:00 | 1 октомври 2021
Обновен: 21:26 | 1 октомври 2021
Автор: Георги Карамфилов
Daimler отделя камионите от колите

Акционерите на Daimler AG подкрепиха план за отделяне на разрастващото се подразделение за камиони от услугите с луксозни автомобили на Mercedes-Benz. Решението бе взето с цел да се вдигне цената и на двете компании.

С 99,9% подкрепа, инвеститорите одобриха предложената сделка. Това заяви председателят на надзорния съвет на Daimler Бернд Пискетсридер в петък на виртуалното извънредно събрание на акционерите.

Този ход бе предназначен, за да накара бизнеса да реагира по-бързо на специфичните за сектора тенденции като захранване на батерията и автономно шофиране. С това решение се слага край на ера, траеща повече от един век, в който компаниите работят под една шапка. Инвеститорите търсят по-голяма прозрачност и подобрения в пословично ниската рентабилност на отдела, каза преди срещата мениджърът на фонда на Deka Investment GmbH Инго Шпайч.

„За една премиум марка маржовете са твърде ниски - програмите за намаляване на разходите не помогнаха на подразделението за камиони, а само на отдела за автомобили“, се казва в изявление по имейл. Подобряването на резултатите ще бъде от ключово значение, тъй като разделянето „прави Daimler по-уязвима за атаки на активисти или опити за придобиване“.

Акциите на Daimler поскъпнаха с 1,3% до 77,70 евро във Франкфурт и увеличи оценката производителя на камиони на 83,1 милиарда евро. 

Отделянето на подразделението с камионите е най-значимата стратегическа стъпка за Daimler след продажбата на Chrysler през 2007 г. и ключов елемент от стремежа на главния изпълнителен директор Ола Калениус да трансформира производителя на луксозни автомобили в една по-гъвкава компания. Печалбата и цената на акциите на Daimler започнаха да падат в края на 13-годишното властване на неговия предшественик Дитер Цече, което принуди Ола Калениус да направи смели промени, тъй като индустрията е в процес на фундаментално разместване на пластовете. 

Daimler получи „много положителен отговор“ от основните си акционери, след като обяви плана по-рано тази година, каза Калениус в интервю за телевизия Bloomberg по-рано в петък. "Те разбират логиката зад тази сделка." 

Докато плановете на Mercedes за използване на батерии вече се развиват, други технологии като водородни горивни клетки ще играят по-голяма роля за камионите и логистичния сектор като цяло. Калениус каза, че и двете звена остават отворени за сътрудничество.

Конкурентът на Daimler Traton SE внезапно смени двамата си водещи мениджъри тази седмица, което е второто подобно разтърсване в бизнеса с камиони след неговото зашеметяващо първично публично предлагане през 2019 г. Акциите не успяха да се изкачат отчасти поради структурата на сделката, при която Volkswagen AG запази около 90% от акциите. 

Mercedes планира да запази 35% дял във фирмата си за камиони и се надява бизнесът да влезе в DAX, основния германски борсов индекс. Ръководството на производители ще информира инвеститорите за стратегията следващия месец, а търговският дебют за новите акции се планира да е през декември.

„Очакваме Ноемврийският ден на капиталовите пазари да бъде катализатор за акциите на камионите и автобусите и да се търгуват добре веднага след листването“, казва Том Нараян, анализатор от RBC Capital Markets, в неотдавнашен доклад.

Историята на Daimler започва още с изобретателите на автомобила. През 1886 г. Карл Бенц регистрира патент за своето превозно средство, задвижвано от газ, докато Готлиб Даймлер отделно проектира моторизирана карета. И двамата предприемачи са се стремели към развитие на леки автомобили, както и на търговски превозни средства.