Немските милионери се страхуват, че "левите" ще им наложат по-високи данъци

Преднината на социалдемократа Олаф Шолц предизвика сериозно притеснение сред най-богатите германци, които масово местят активи в швейцарски банки

18:21 | 25 септември 2021
Автор: Георги Карамфилов
Немските милионери се страхуват, че "левите" ще им наложат по-високи данъци

Потенциално залитане наляво на изборите в Германия в неделя плаши някои милионери и те местят активи в Швейцария, съобщават банкери и адвокати по данъчно право, цитирани от Ройтерс.

Ако лявоцентристката Германска социалдемократическа партия (ГСДП), крайно лявата партия „Левите“ и „Зелената партия“ дойдат на власт, част от политическия дневен ред може да е повторното въвеждане на данък върху богатството и затягането на данъка върху наследството.

„За супер богатите това е тъмночервена линия. Предприемаческите семейства са силно притеснени“, коментира базиран в Германия адвокат по данъчно право със значителна дейност в Швейцария.

Ходът показва колко много богати хора продължават да смятат Швейцария за привлекателно място за съхраняване на състоянието си въпреки усилията ѝ да се отърве от имиджа си на убежище на милиардерите.

Никоя друга страна няма повече чуждестранни активи от Швейцария и притокът се ускори през 2020 г., което е от полза за големи банки като UBS, Credit Suisse и Julius Baer. Геополитическото напрежение и опасенията от последиците за икономиката от коронавирусната пандемия правят политическата стабилност в Швейцария привлекателна.

Данни на Банката за международни разплащания показват, че депозитите на германски домакинства и компании в банки в Швейцария са нараснали с почти 5 млрд. долара до 37,5 млрд. долара през първото тримесечие на 2021 г. и това не включва акции, облигации или финансови продукти.

Не са налични по-нови данни, но запознати източници твърдят, че притокът на капитали продължава. „Постигнах над средната сума нови пари през последните три месеца“, казва консултант на клиенти с дългогодишен опит в голяма швейцарска банка, който работи предимно с германци.

„Много богати хора, особено предприемачи, се страхуват, че ще има залитане наляво в Германия независимо как се развият изборите“, казва Флориан Дюрселен, ръководител за Европа на компанията за управление на богатство LGT Switzerland.

„Познавам много германски предприемачи, които искат да имат присъствие извън Германия, ако нещата там станат твърде червени (леви)“, отбелязва водещ швейцарски банкер.

ГСДП иска да въведе отново данък върху богатството и да повиши данъка върху наследството, а Зелените, които да възможен коалиционен партньор, планират да облагат повече хората с по-голямо състояние. Макар че и двете партии предвиждат повишаване на данъка върху доходите за най-богатите, данък върху активите може да донесе много повече пари.

Четете още по темата на Investor.bg