Меркел поиска споразумение и за връщане на бежанци в Северна Африка

Тя призова и останалите държави в ЕС да изпълнят своите отговорности и да приемат част от бежанците, блокирани в Гърция

15:47 | 23 август 2016
Автор: Investor.bg
Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg
Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

В своето интервю за Neue Passauer Zeitung германският канцлер Ангела Меркел коментира, че за бежанците е по-сигурно и има повече добри причини да останат в Турция. Тя призова и останалите държави в ЕС да изпълнят своите отговорности и да приемат част от бежанците, които останаха блокирани в Гърция, съобщава Investor.bg

В Турция бежанците от Сирия са по-близо до своята родина, а езиковите и културните бариери не са толкова сериозни, каза още тя.

По силата на споразумение с Турция Европа връща всеки нелегален имигрант, влязъл в страна от ЕС от Турция, а в замяна Анкара изпраща по един сирийски бежанец от лагерите, които се намират на територията й. Целта е да бъде пресечен трафикът на бежанци, припомня германското издание The Local.

Германският канцлер настоя за подобно споразумение и за връщане на бежанци в Северна Африка. По този начин ще бъде подобрен контролът в Средиземно море, а и за бежанците пътуването ще бъде по-безопасно. Хиляди бежанци изгубиха живота си в опит да достигнат Европа от Турция или от държавите в Северна Африка, сочат данните на Международната организация по миграция.

В Европа обаче вече се появяват опасения, че споразумението с Турция може да бъде прекратено. Анкара отхвърля критиките на ЕС, отправени след опита за преврат, относно нарушения на правата на човека. Турция не изпълнява и всички изисквания за отмяна на визовия режим за своите граждани при пътуване в общността. Свободното пътуване на турски граждани в ЕС беше поставено като условие от Анкара за споразумението.

Според гръцки медии премиерът Алексис Ципрас ще коментира бежанската криза по време на среща с Ангела Меркел по-късно през месеца. Германският канцлер ще проведе серия от срещи с европейски лидери, която ще предшества Европейския съвет, посветен на излизането на Великобритания от ЕС, в средата на септември.

Атина ще потърси съюз с Берлин в опит да бъде намерено решение на бежанската вълна, обхванала Европа, пише To Вима.

В същото време Ципрас търси съюзници в Южна Европа, с които да подготви нова, социална стратегия за развитието на ЕС. На среща в Атина са поканени лидерите на Испания, Франция, Италия, Малта, Португалия и Кипър. Франсоа Оланд вече е потвърдил присъствието си в гръцката столица на 9 септември, допълва Ana Mpa.

Преди това гръцкият премиер ще присъства на среща в Париж на държавните лидери на страни от ЕС, членове на ПЕС, макар и неговата партия да не е от това политическо семейство. Ципрас е приел поканата на френския президент Оланд да участва в заседанието, уточняват медиите в южната ни съседка.