Може ли изпращането на по-малко имейли да спаси планетата?

Ако всеки британец изпраща по-малко имейли на ден, това ще спести 16 433 тона въглерод годишно

19:20 | 21 ноември 2020
Автор: Станислава Цветкова
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Скоро всички ние може да бъдем насърчавани да изпращаме по-малко имейли на ден, като остраним „безполезните“ едноредови съобщения, сред които и благодарствените електронни писма, пише BBC. Това би „спестило много въглерод”, според представител, който ще вземе участие в  срещата на върха по климата COP26 в Глазгоу, която трябва да се проведе през следващата година.

Но наистина ли би имало огромна разлика и защо изобщо имейлите произвеждат въглерод?

Повечето хора са склонни да възприемат интернет като облак, който съществува извън техния компютърен хардуер. Но реалността е, че когато изпратите имейл (или друго съобщение) то се движи по енергийната верига.

Вашият wi-fi рутер изпраща сигнала по кабели към местната централа, която можем да си представим като зелената кутия на ъгъла на улицата, а оттам до телекомуникационна компания, следвана от огромни центрове за данни, управлявани от технологичните гиганти. Всеки от тях работи на електричество и всичко се сумира. Но ефектът на един имейл върху такава масивна инфраструктура е малък.

Големи екологични проблеми ли са имейлите?

Доклад на Financial Times посочва, че служителите, които пропагандират тази идея, се позовават на прессъобщение на компанията за енергия от възобновяеми източници Ovo Energy от преди една година.

В него се твърди, че ако всеки британец изпраща по-малко имейли с благодарности на ден, това ще спести 16 433 тона въглерод годишно, еквивалентно на десетки хиляди полети до Европа.

Проблемът обаче е, че дори ако съответните суми са грубо разработени, това ще бъде само капка в морето. Годишните емисии на парникови газове в Обединеното кралство са били 435,2 милиона тона през 2019 г., така че въпросното количество тук е около 0,0037% от националната картина. И това е така, ако всеки един британец намали продукцията си по имейл.

Освен това оценката за това колко въглерод генерира даден имейл „отчита абсолютно всичко, свързано с него“, според Крис Прейст, професор по устойчивост и компютърни системи от университета в Бристол. Това включва енергията, използвана от сървърите, вашия домашен Wi-Fi, вашия лаптоп и дори много малък дял от въглерода, отделен за изграждането на сградите на центъра за данни.

„Реалността е, че се оказва влияние на системата, независимо дали е изпратен, или не имейл“, обяснява проф. Прейст. „Вашият лаптоп все още ще е включен, вашият wi-fi ще продължи да е включен, домашната ви интернет връзка ще продължи да работи, по-широката мрежа все още ще използва приблизително същото количество енергия, дори с намаляване на обема. Ще има малко спестяване в центъра за данни, хостващ имейла. Но спестеният въглерод ще бъде далеч по-малко от 1 г на имейл".

Какво може да се промени?

Вместо да се тревожим за имейли с относително ниско въздействие, някои изследователи предлагат да насочим вниманието си към услуги като игри, видео стрийминг и съхранение в облак, които имат много по-голямо влияние.

Но темата е изключително сложна и продължават да се водят дебати за това как трябва да се направи оценката на проблема и кой трябва да отговаря за него.

Големите технологични фирми като Google например вече са гордо въглеродно неутрални – те плащат субсидии за екологични проекти, за да компенсират въглерода, който изгарят, предоставяйки вашите имейли и други услуги, сред които е YouTube.

Според проф. Прейст потребителите трябва да съсредоточат своята „екологична вина“ върху неща, които наистина биха направили драстична промяна, вместо да се затормозяват с дребни детайли.

„Това е работата на компаниите, предоставящи услугите. Те трябва да проектират своите системи за предоставяне на услуги по възможно най-енергийния и ресурсно ефективен начин“.

За финал специалистът пояснява, че ако потребителите имат желание няма нищо лошо в това да изпратят благодарствен имейл, стига човекът отсреща на до оцени.

„Най-голямата „загуба“ както от екологична, така и от лична гледна точка ще бъде използването на времето и от двамата.“