Японската централна банка изкупува борсово търгувани фондове

Коментар на Енджи Лау, Ивон Ман и Шери Ан

19:53 | 25 април 2016
Автор: Ивайло Лаков
Централата на Японската централна банка в Токио; Photographer: Kiyoshi Ota/Bloomberg
Централата на Японската централна банка в Токио; Photographer: Kiyoshi Ota/Bloomberg

Как стана това?
 

Според настоящия план за стимули на Японската централна банка, тя изкупува борсово търгувани фондове на стойност 3 трлн. йени или над 27 млрд. долара всяка година. Това я направи един от десетте най-големи притежатели с над 200 компании от Nikkei 225. В момента например, тя държи 9,8% от търговеца на дребно Uniqlo и около 5% от производителя на соев сос Kikkoman. Освен това знаем, че тя е сред 5-те най-големи акцкионери в над 50 компании, сега ще покажем и графиката. Виждаме, че Японската централна банка има огромно влияние на пазара на акции. Може да видите графиката. Тя даже е сред 3те най-големи акционери в някои компании. Смята се, че Централната банк ускорява изкупуването на борсово търгувани фондове, или поне залозите са такива. Според Goldman Sachs тя може да ускори темповете до 7 трлн. йени на година и това може да я направи най-големият акционер в 40 дружества от Nikkei 225, а ако вдигат темповете до 13 трлн. йени, както казват от HSBC, могат да станат топ акционерът в 90 компании. Както казват анализаторите, банката започва да прилича на голям хедж фонд.

Ивон, говорим за това през цялата минала седмица, преди срещата на Японската централна банка през тази седмица. Съществува сериозен натиск върху Харухико Курода да направи нещо и добави още стимули и дори още борсово търгувани фондове. 
 

Повечето хора си мислят, че това е възможно, особено по отношение на борсово търгуваните фондове. 19 от десетките анкетирани анализатори вярват, че ще видим още закупени фондове. Така че повечето хора са положително настроени към тези мерки. 8 от тях казват, че трябва да бъдат купени още облигации, а 8 очакват още едно намаление на отрицателните лихви. Това все още е малка група, но залозите се натрупват. 33/41 анкетирани смятат, че Харухико Курода ще направи нещо на тази среща. 

Тези компании просто не изглеждат здрави в основата си - това просто са налети от Японската централна банка пари.Точно това казват критиците. Харухико Курода защитава програмата си, като казва, че размерът на покупките спрямо пазарът на акции в Япония не е голям, но фактът е, че тези покупки не са достатъчно здрави, както и ти каза. Може би за някои анализатори, които просто искат да видят как цената на акциите на някоя компания се повишава е страхотно, но може да разруши здравето на пазара на акции. От друга страна, тези покупки на Японската централна банка използват борсово търгувани фондове с голям капитал, което значи, че позициите ѝ са концентрирани. Тя има по-малък ефект върху всички компании и по-голям върху...


Сините чипове.

Да, точно така. Това е пример, че Японската централна банка притежава повече сини чипове в Япония, отколкото Blackrock, който е най-големият фонд в света.