Петролът отстъпва от ръстовете си заради опасения от нов пик на коронавируса

Нова вълна на заразата ще забави възстановяването на икономиката

08:19 | 13 май 2020
Обновен: 22:44 | 6 юни 2020
Снимка: Angus Mordant/Bloomberg

Петролът отстъпва от 5-седмичния си връх заради опасенията, че разхлабването на мерките срещу разпространението на коронавируса ще доведе до нов пик на заразата и ще отложи започналото възстановяване на търсенето, съобщава Bloomberg.

Фючърсите на борсата в Ню Йорк поевтиняват с 0.7% спрямо най-високото си ниво от началото на април, след като високопоставени здравни експерти от САЩ предупредиха, че държавите, които отварят икономиките си твърде рано може да възпрепятстват възстановяването. Разхлабването на мерките в Китай претърпя неуспех, тъй като в Ухан, който бе епицентърът на епидемията, се появиха нови случаи на коронавирус. Това наложи издаването на заповед за тестването на цялото население на Ухан от 11 млн. души само няколко седмици след излизането от изолация.

Нова вълна на заразата би заплашила възстановяването на икономиката. Цените на някои предпочитани от Китай класове петрол се покачват, тъй като рафинериите там ускоряват процесите по преработване. Междувременно американският министър на енергетиката заяви, че петролната индустрия в САЩ е поела по пътя на възстановяването, след като претърпя тежки загуби.

От началото на годината цените на петрола са се понижили с близо 60% заради спада на потреблението в резултат от ограничителните мерки срещу пандемията. Консултантската фирма HIS Markit прогнозира, че пазарът няма да се възстанови до нивата си от преди коронавируса до втората половина на 2021 г.