Над 40 млн. служители в ЕС получават държавна подкрепа заради коронавируса

Безработицата в големите европейски икономики щеше да достигне до 42% при липсата на мерки за запазване на заетостта

08:20 | 5 май 2020
Обновен: 16:05 | 6 юни 2020
Снимка:Andrew Harrer/Bloomberg

Европейските правителства ще похарчат много пари, за да запазят заетостта по време на ограничителните мерки срещу коронавируса, но засега изглежда, че огромната тежест върху публичните финанси си струва, пише Bloomberg.

Над 40 млн. служители са били пряко засегнати от мерките, като държавата е покрила част от заплатата им, показват данни от най-големите икономики в региона. Без тази държавна подкрепа, мнозина щяха да загубят работата си, а безработицата в Европа щеше да нарасне до невиждани досега нива.

Bloomberg Economics изчислява, че ако всички служители под риск бяха станали безработни, нивото на безработицата в големи икономики като Германия, Франция, Италия и Испания щеше да достигне до 42%.

Това би бил тежък удар за икономиката на еврозоната, където пазарът на труда се възстанови бавно от нанесените щети по време на финансовата криза преди повече от десетилетие. За да се предотврати повторението на този сценарий, правителствата се активизираха. Предвидените разходи по програмите за запазване на заетостта от март до май в най-големите икономики в региона достигат до 100 млрд. евро.

„Фискалните разходи са огромни, но голямо и продължително увеличение на безработицата ще се окаже дори по-скъпо в дългосрочен план“, коментира анализаторът Мейва Къзин.

Все пак пазарът на труда в Европа не изглежда напълно невредим. През изминалия месец заявленията за безработица в Германия са се увеличили с рекордните 373 хил. броя. Данните за безработицата в Испания, която има най-много потвърдени случаи на коронавирус в Европа, ще излязат по-късно през деня.