Япония: Ефектът от коронавируса ще е по-тежък от този на финансовата криза

Японският министър на икономиката призовава за твърди мерки в подкрепа на потреблението

11:08 | 15 март 2020
Министър-председателят на Япония Шиндзо Абе. Снимка: Kiyoshi Ota/Bloomberg
Министър-председателят на Япония Шиндзо Абе. Снимка: Kiyoshi Ota/Bloomberg

Ефектът на коронавируса върху икономиката може да е по-лош от този на финансовата криза през 2008 г. Това заяви министърът на икономиката на Япония Ясутоши Нишимура, съобщава Bloomberg.

 Нишимура призовава за здрави мерки в подкрепа на икономиката. Според него трябва да се обмисли дали намаляването на данък продажба ще повиши потреблението. Японската икономика бе на ръба на рецесия до известна степен заради увеличаването на данъците при продажби от 8% на 10% през октомври. Впоследствие започна да се усеща и влиянието от вируса. Някои експерти призовават за отмяната на увеличението, за да се подпомогне потреблението.

„Ситуацията може да е по-лоша и от шока след фалита на Lehman Brothers. Нуждаем се от ясно очертани мерки, които да не се ограничават до правеното в миналото“, коментира Нишимура.

Икономическият министър излиза с тази позиция, след като депутатът от управляващата Либералдемократическа партия Хирошиге Секо заяви, че намаляването на данъците е възможен вариант. Но според Секо връщането им до предходното ниво ще е трудно.

Въпреки това той допълни, че трябва се обмислят всички варианти по време на обсъжданията. По думите му целта на икономическите мерки трябва да е покачването на потреблението.