Южна Корея иска да покаже на света как да се справи с коронавируса

Южнокорейският президент предлага лидерите на страните от Г-20 да обменят опит за ограничаването на коронавируса

10:06 | 15 март 2020
Обновен: 10:12 | 15 март 2020
Снимка: SeongJoon Cho/Bloomberg
Снимка: SeongJoon Cho/Bloomberg

Южна Корея получава похвали за ефективната си реакция за ограничаването на разпространението на коронавируса. Сега Сеул иска да сподели наученото със света, съобщава Bloomberg.

Президентът на Южна Корея Мун Дже-ин предложи на американския си колега Доналд Тръмп страните от Г-20 да проведат конферентен разговор, за да обсъдят как азиатската страна е действала в борбата с коронавируса, се посочва в официална позиция на южнокорейския кабинет.

Страната изследваше хората за заразата с най-бързи темпове в света, което спомогна за установяването на случаи в много ранен етап. Ето защо смъртността в Южна Корея е под средното ниво в глобален мащаб.

„На предложената среща със световните лидери Южна Корея планира да сподели информация относно своя опит с борбата срещу разпространяването на коронавируса, резултатите от клиничните тестове, както и последствията от предприетите мерки върху световната икономика“, се отбелязва в изявлението.

Съветникът на южнокорейския президент по националната сигурност Чунг Уи-йонг помоли американския си колега Робърт О‘Брайън в телефонен разговор днес да представи предложението на Сеул. По думите на О‘Брайън Тръмп ще обмисли идеята.

Това не е първият път, в който Южна Корея предлага подобна идея. Преди седмица Мун обяви, че ще обсъди подхода на Сеул за ограничаването на коронавируса с френския президент Еманюел Макрон.