Опасната игра на Тръмп с американската икономика

Последните заплахи на американския президент за нови мита върху китайския внос рискуват спад на потребителските разходи в САЩ

18:10 | 5 август 2019
Американският президент Доналд Тръмп. Снимка:  Andrew Harrer/Bloomberg
Американският президент Доналд Тръмп. Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg

Заплахите на президента на САЩ Доналд Тръмп за налагането на нови мита върху китайския внос рискуват да предизвикат мощен шок за американската икономика, въздействието от който дори Федералният резерв няма да успее да потисне, пише CNN.

Фед намали лихвите през миналата седмица за пръв път за последните 11 години, като подчерта, че понижението не е свързано с очаквания за предстояща рецесия в САЩ. Само няколко часа по-късно американският президент успя да поднови опасенията за наближаваща криза със заплаха за налагането на 10-процентни мита върху китайския внос за 300 млрд. долара, които за пръв път ще засегнат директно американските потребители.

Новият фронт в търговската война ще доведе до допълнителни спадове в производството, засегнали вече глобалната икономика, оказвайки натиск върху бизнес активността и потребителското доверие. Ефектът от новите налози на Тръмп би бил незначителен, имайки се предвид, че Китай може и да отговори със свои.

„Това може да бъде изключително вредно за глобалната икономика. Рискът от рецесия нарасна заради ескалацията в търговската война“, посочи Кристина Хуупър, Invesco.

Потребителските стоки под обстрел

„Човекът на митата се завърна по-опасен от всякога за нашата икономика“, заяви Питър Бууквар, Bleakley Advisory Group.

В интервю за CNN той отбеляза, че силните потребителски разходи далеч не са единственият фактор, предпазващ американската икономика от рецесия.

Тарифите на Тръмп обаче биха повлияли на широк кръг от потребителски продукти, което вероятно ще доведе до по-високи цени на артикули, включително облеклa, обувки и електроника.

През 2018 г. 42% от общия внос на облекла и 69% от вноса на обувки в САЩ идват от Китай, сочат данни на Американската асоциация за облекло и обувки.

„Митата ще намалят потребителските разходи“, смята още Бууквар.

Отговорът на Китай

Възможно е Тръмп, обезпокоен от пазарни сътресения, да се откаже от последните си заплахи. Друга вероятност е приближаващите нови налози да принудят Пекин да направи достатъчно отстъпки в отношенията с Вашингтон, позволявайки и двете страни да обявят победа. И двата случая биха довели до огромни ползи за икономиката.

Според някои анализатори обаче Китай би отговорил на американските мита, задълбочавайки натиска върху глобалната икономика.

Говорител на Министерството на търговията на Китай обяви в изявление, че макар страната да не иска търговска война, е готова да я води, ако е необходимо. Представител на институцията посочи, че Пекин ще предприеме мерки за противодействие, без да конкретизира какво предвиждат те.

Вариантите на Пекин включват налагане на мита върху американския внос, ограничаване на доставките на редки метали, на които разчита глобалната технологична индустрия, както и обезценяване на валутата на страната.