Човекът на митата се завърна: Сметката плащат американските потребители

Търговците на дребно в Щатите недоволстваха от заплахите за нови мита върху китайския внос на президента Тръмп

15:50 | 3 август 2019
Американският президент Доналд Тръмп. Снимка: Al Drago/Bloomberg
Американският президент Доналд Тръмп. Снимка: Al Drago/Bloomberg

Човекът на митата се завърна. В четвъртък заплахите на американския президент Доналд Тръмп за въвеждането на нови мита срещу Китай донесоха нови лоши новини за американските потребители, пише CNN.

„Митата са такси за американските потребители“, посочва Рик Хелфенбайн, American Apparel & Footwear Association. „Решението на президента да премине към добавянето на тези допълнителни разходи вурху работещите американски домакинства е наистина шокиращо“, отчита той.

В четвъртък Тръмп заплаши с допълнителни 10-процентни мита върху останалия внос за 300 млрд. долара на китайски продукти в САЩ, който до момента не беше паднал жертва на търговската тойна. Това включва продукти като смартфони, играчки, облекла и множество други потребителски стоки.

Недоволството на търговците на дребно

„Американските домакинства не трябва да бъдат пешка в тази търговска война“, заяви Хун Куач, Асоциация на лидерите в сферата на търговията на дребно.

Националната федерация на търговците на дребно в САЩ също изрази разочарованието си от решението на администрацията на Тръмп.

„Допълнителните мита само ще застрашат американските работни места и ще повишат цените за американските домакинства на ежедневните продукти“, отбеляза Дайвид Френч, NRF.

„Митата, наложени през последната година, не проработиха и няма доказателства че нови увеличения на цените за американския бизнес и потребители ще постигнат по-добри резултати“, добавя той.

И инвеститорите не са щастливи

Акциите на търговеца на електроника на дребно Best Buy поевтиняха с над 10% по-рано тази седмица, тези на производителя на спортни стоки Nike – с над 3%, на технологичния гигант Apple – с около 2%, а цените на книжата на китайския гигант за електронна търговия Alibaba се понижиха с повече от 4%.

„Несигурността ще помрачи бизнес инвестициите и търговските потоци“, заяви Елена Дугар, Moody.

Международните борси също реагираха със спадове в петък.