Турция ще продължи сондажите край Кипър въпреки мерките на ЕС

Турските власти са решени да запазят присъствието си на острова на всяка цена

16:45 | 16 юли 2019
Снимка: Firat Kozok/Bloomberg
Снимка: Firat Kozok/Bloomberg

Властите в Турция обявиха, че рестриктивните мерки на ЕС няма да ги накарат да прекратят сондажите в търсене на газ и петрол в източната част на Средиземно море в близост до Кипър. По този начин конфликтът между Турция и Кипър, която е страна членка на Европейския съюз, се задълбочава, пише Bloomberg.

Външните министри на страните от Европейския съюз се договориха в понеделник да замразят изпълнението на повечето договори на високо равнище с Анкара и да прекратят паричните потоци до Турция.

Към момента Брюксел обмисля дали да въведе санкции срещу компаниите, които участват в офшорните сондажи в региона.

Напрежението ескалира, след като Турция започна да приема доставките на руските ракетни системи въпреки заплахата от санкции от САЩ.

„Тези решения няма да възпрепятстват действията ни в източната част на Средиземно море“, се посочва в позиция на Министерството на външните работи на Турция. В съобщението пише, че е „красноречиво“, че ходът на ЕС съвпада с годишнината от неуспешния опит за преврат в Турция.

Турция и Кипър спорят за офшорните газови резерви, като Анкара не признава, че те са собственост на администрацията на гръцките кипърци на островната държава. Разделението в Кипър настъпи през 1974 г., когато турската армия окупира северната част на острова. Понастоящем там са разположени над 10 хил. турски войници.

Анкара се стреми да запази ролята си в Кипър, за да гарантира сигурността на кипърските турци, които съставляват една пета от кипърското население. Самообявилата се република на кипърските турци е призната единствено от властите в Турция.

Вероятността напрежението да се засили оказва влияние върху отслабената турска икономика. Турското правителство посочва, че целта на енергийните проучвания в региона е да се защити континенталният шелф на страната, както и да се защитят „равните права“ на кипърските турци върху енергийните ресурси.

Турция, която наскоро изпрати втори сондажен кораб в близост до брега на Кипър, обяви, че предложението от 13-ти юли на самообявилата се държава на кипърските турци за сътрудничество и равно разпределяне на енергийните ресурси трябва да се разглежда като „важна възможност“ за разрешаването на конфликта.

„Европейският съюз не окуражава двете страни да стигнат до консенсус. Решенията на Брюксел срещу Турция са неефективни, отдалечени от реалността и не са конструктивни“, се посочва в позицията на турското външно министерство. „Турция ще продължи да защитава правата на кипърските турци и ще увеличи активността си на острова“, пише още в позицията на министерството.