ЕС с финансови ограничения спрямо Турция заради газовите сондажи край Кипър

Брюксел обаче все още не предприема санкции към компании, работещи по офшорните сондажи

13:58 | 16 юли 2019
Снимка:Andrew Caballero-Reynolds/Bloomberg
Снимка:Andrew Caballero-Reynolds/Bloomberg

Външните министри на страните от Европейския съюз (ЕС)се договориха да замразят изпълнението на повечето договори на високо равнище с Турция, като също така се прекратяват и потоци от средства за страната, пише Investor.bg.

Брюксел обаче все още не предприема санкции, които потенциално биха могли да бъдат насочени към компаниите, работещи по офшорните сондажи в източните части на Средиземно море.

Решението, договорено по време на среща на европейските външни министри, призовава за прекратяване на преговорите с Анкара по сключването на авиационно споразумение, отлагане на предстоящи двустранни министерски срещи, намаляване на финансовата помощ за страната, както и предложение Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) да преразгледа кредитирането си за Турция.

Мярката бе предприета след нова ескалация в спора между Турция и Кипър заради крайбрежните газови находища около острова. По-рано Анкара изпрати кораби с проучвателна цел в региона на находищата – ход, който от Никозия категоризираха като нарушаване на автономията на островната страна.

Решението на Брюксел допълнително подсилва атмосферата на несигурност около турските активи, след като преди повече от седмица президентът Реджеп Ердоган отстрани гуверньора на централната банка Мурат Четинкая. Остава и възможността за въвеждане на американски санкции заради покупките на руски противоракетни системи С-400. Вашингтон вече призова Анкара да спре сондажите край Кипър.

Още по темата прочетете в Investor.bg.