САЩ разреши сделката за F-16

МО очаква проектодоговора до 2 седмици и преговорите ще продължат след това

10:53 | 4 юни 2019
Обновен: 10:53 | 4 юни 2019
Автор: Иван Николов
F-16 на ВВС на Сингапур в Кайлакунда, Индия. 28 ноември 2017. Photographer: Anindito Mukherjee/Bloomberg
F-16 на ВВС на Сингапур в Кайлакунда, Индия. 28 ноември 2017. Photographer: Anindito Mukherjee/Bloomberg

Държавният департамент одобри възможността за сделка за продажбата от САЩ на България на изтребители F-16 C/D блок 70/72 за 1,6773 млрд, съобщи Американската агенция за сътрудничество в отбраната на 3 юни.

ДОПЪЛНЕНИЕ с изявлението на посолството на САЩ и министър Каракачанов.

Правителството на България поиска да купи 8 самолета F-16 и допълнително оборудване, радари, оръжие, ракети, комуникационно оборудване, софтуер, резервни части и др. за тази сума.

В пакета освен осемте самолета с пълен комплект въоръжение въздух-въздух и въздух-земя са включени всички допълнителни системи, както и бъдещите модернизации и нововъведени оръжейни системи, съобщи Министерството на отбраната.

Това е максималната финансова рамка на проекта за новия многоцелеви изтребител. Според мейла до медиите на МО до 2 седмици правителството на САЩ ще предостави проектодоговора и след това преговорите ще продължат.

България иска да подмени своите МиГ-29 и да подобри съвместимостта си със стандартите в НАТО.

Парламентът разреши сделката да надхвърли първоначално одобрената цена от 1,8 млрд. лв.

Посолството на САЩ в София уточни, че нотификацията до Конгреса за сделката за F-16 е рутинна процедура и не се очаква възражение. Цитираната цена от 1,6 млрд долара не е окончателна, съобщава още посолството на САЩ.

Според министъра на отбраната Красимир Каракачанов „разумната цена е около 2 млрд. лв”.

„Преговорите продължават и сме уверени, че F-16 блок 70 е най-добрата комбинация от оперативни способности, най-ниски експлоатационни разходи и цялостни разходи по програмата”, каза Каракачанов за бТВ.