Гуайдо не изключва възможността за военна интервенция от САЩ

Според него това би сложило край на хуманитарната криза в южноамериканската страна

13:21 | 9 февруари 2019
Председателят на парламента във Венецуела Хуан Гуайдо. Снимка: Carlos Becerra/Bloomberg
Председателят на парламента във Венецуела Хуан Гуайдо. Снимка: Carlos Becerra/Bloomberg

Самопровъзгласилият се за временен президент на Венецуела Хуан Гуайдо каза, че е готов да разреши, ако е необходимо, американска военна интервенция, за да принуди държавния глава Николас Мадуро да се оттегли от властта и да сложи край на хуманитарната криза в страната, предаде AFP. Това изявление Гуайдо направи в интервю за френската агенция, пише Investor.bg, като цитира БТА. 

"Ще направим всичко, което е необходимо, всичко, което ние трябва да направим, за да спасим човешки животи, за да престанат децата да измират", каза Гуайдо, признат за временен президент на Венецуела от около 40 страни, начело със САЩ.

"Ще направим всичко, което е възможно. Това е един очевидно спорен въпрос, но използвайки нашия суверенитет, упражнявайки нашите прерогативи, ние ще направим необходимото", каза Гуайдо в отговор на въпрос дали ще използва законовите компетенции, които има в качеството си на председател на парламента и временен президент, за да разреши евентуална чужда интервенция.

"Тук във Венецуела всеки ден, който минава, се брои в човешки животи", допълни той.

Сериозната икономическа криза, обхванала страната, доведе до недостиг на храна и на медикаменти. Над 2 милиона души напуснаха Венецуела от 2015 г. насам, според данни на ООН.

В интервю за в. Wall Street Journal Гуайдо заяви, че Русия или Китай рано или късно ще се откажат от поддържането на президента Мадуро, предаде ТАСС. 

"Лично аз не вярвам, че Русия и Китай са на страната на Мадуро. Те просто защитават своите инвестиции във Венецуела. Но постепенно ще започнат да разбират, че Мадуро не може да им предложи стабилност, нито гаранции", каза Гуайдо.

Продължението на материала може да прочетете в Investor.bg.