Каламарис: Европа се трансформира генетично

В развитие, 22.02.2016

20:38 | 22 февруари 2016
Обновен: 21:13 | 22 февруари 2016
Автор: Кирил Петков
Йоаким Карамалис. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Йоаким Карамалис. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Антиблокадите не са най-доброто решение. Мисля, че се създава изкуствено напрежение между България и Гърция, а проблемът се корени в Брюксел. Пътят, и на България, и на Гърция от тук нататък трябва да бъде подлагане на „абсолютна критика на всички решения в Брюксел, взети за нас, но не с нас“. Това каза икономистът Йоаким Каламарис в предаването „В развитие“ на Bloomberg TV Bulgaria.

По повод бежанската вълна Каламарис каза: 

„Европа се трансформира генетично. Проблемът нямаше да съществува, ако ЕС работеше, като структура. Тогава нелегалните емигранти щяха да влизат през прозореца, или направо през вратата на Европа. Тези хора не са виновни, че Европа няма план“. 

Някои има план да обнови ЕС и неговите нрави, защото в исляма демократичните нрави не съществуват. 

„Не се знае къде се намират в Турция над 200 000 деца-бежанци. Имаме данни, че тези деца са използвани за търговия на плът и продажба на органи“.

По думите на Каламарис "България печели от продължителната криза в Гърция, заради работещия на нейна територия гръцки бизнес". Страната, по думите на икономиста, рискува този бизнес да се оттегли от страната, ако отношенията между двете държави охладнеят в следствие на антиблокадите: 

„България трябва да се замисли, дали е готова да загуби 300 хил. работни места, ако гръцкият бизнес се оттегли“.

Изходът от кризата в Гърция е „да има дебат в Брюксел и да се опрости дългът на Гърция, защото е изкуствено създаден“.

Вижте целия разговор във видеото: