Китай ще изследва далечната страна на Луната

По план сондата Chang'e-4 трябва да кацне на лунния кратер Ейткън преди края на 2018 г.

14:25 | 7 декември 2018
Обновен: 14:41 | 7 декември 2018
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Амбициозната космическа програма на Китай се отправя към място, на което никоя друга програма не е достигала досега, а именно далечната страна на Луната.

Лунната сонда Chang’e-4 ще излети от Земята този месец, потвърдиха китайските държавни медии. Ако всичко върви по план, космическият апарат, който е кръстен на митична лунна богиня, ще кацне до няколко седмици на повърхността на Луната на кратера Ейткън. Там ще бъдат направени снимки и ще бъде взета проба от почвата, пише Bloomberg.

Приземяването на този неизследван регион ще позволи на Chang’e-4 да осъществи по-качествени изследвания на Луната и космоса заради липсата на електромагнитни смущения от Земята. Роувърът е оборудван с нискочестотен спектроскоп. По този начин учените ще разберат как са се появили първите звезди и как космосът се е разширил след Големия взрив, отбелязват от държавната китайска агенция Xinhua.

Сондата ще пренася семена от картофи и малки растения. Учените ще проверят дали растенията ще могат да оцелеят в условията на естествения спътник на Луната.

През май Пекин изпрати сателита Queqiao, който в момента е в орбита на около 450 хил. километра от Земята.

Chang-e включва няколко космически сонди, които Китай изпраща на Луната. Chang’e 3 се приземи на Луната през 2013 г., когато роувърът Yutu изследва геологическите и естествените ресурси.

Китай планира да изпрати първия космически апарат на Марс до края на 2020 г., като властите са амбицирани да изградят и собствена космическа станция до 2022 г., пише Xinhua.

Китай иска да бъде сред трите най-големи космически сили до 2030 г., заяви преди година вицепрезидентът на Китайската национална космическа администрация Ву Янхуа. Годишният бюджет на страната за космически изследвания е на стойност 8 млрд. долара, показват данни на Космическата фондация в Колорадо Спрингс.