Владимиров: Ако петролът падне на 20 долара ще видим масови фалити

В развитие, 16.02.2016

12:40 | 16 февруари 2016
Обновен: 17:14 | 16 февруари 2016
Автор: Кирил Петков
Мартин Владимиров. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Мартин Владимиров. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Пистата за петролните играчи се смалява, а апетитите остават много големи. Това каза Мартин Владимиров, анализатор от Център за изследване на демокрацията в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria по повод споразумението между Русия и Саудитска Арабия за замразяване, а не намаляване на добива на черното злато. "Това е един вид кризисно споразумение, за да се успокои топката на този етап и да се види какво да се прави през следващите месеци".

"Споразумението показва, че е достигнато едно критично, пиково ниво при петролните резерви", каза Владимиров. "Ако добивът на петрол продължи на тези нива, разликата между търсене и предлагане ще се повиши до такива нива, че капацитетите за резерви ще се изчерпи, а пазарът ще бъде наводнен с много евтин петрол. Толкова евтин, че може да се достигне до паника на пазарите и цената да падне дори и под 20 долара за барел". 

Според специалиста, може да се стигне до намаление на добивите, но при условие, че американските шистови производители покажат, че могат да се адаптират при всякакви цени на суровините и успеят да осигурят рефинансиране на своите дългове. Това до скоро се считаше за невъзможно, каза Владимиров, но "виждаме че някои инвестиционни банки все още проявяват интерес към индустрията, а тя става все по-ефективна. Въпреки че броя сонди намалява, ефективността на съществуващите сонди се увеличава".

"Ако паднем на 20 долара ще вървим към масови фалити", категоричен бе експертът. Той заяви също, че "за сега не се знае дали други членове на ОПЕК, освен може би Катар и Венецуела, ще се включат в споразумението. Иран е голям играч в петролния картел,а той няма интерес от подобно замразяване на добива. Напротив, ислямската република се надява да увеличи добива в идните шест-девет месеца с половин милион барела дневно. Подобна е съдбата на Ирак, който също иска да увеличава добива си, защото и там има още доста добивен капацитет, който не е разработен".

"Едно картелно споразумение ще бъде много трудно“.

Аз съм много скептичен, защото не виждам какво би спряло Иран от тази невероятна възможност да се върне с пълна сила на петролните пазари, каза още Владимиров. 

Чуйте целия коментар във видеото: