Очертават се тежки преговори за съставяне на кабинет в Латвия

Проруската партия "Съгласие" получи най-много гласове на изборите

12:20 | 7 октомври 2018
Министър-председателят на Латвия Марис Кучинскис. Снимка: Peti Kollanyi/Bloomberg
Министър-председателят на Латвия Марис Кучинскис. Снимка: Peti Kollanyi/Bloomberg

Управляващата дясноцентристка коалиция в Латвия загуби парламентарното си мнозинство на вчерашните избори, на които най-много гласове получи проруската опозиционна партия "Съгласие". Това съобщи избирателната комисия при преброени 90% от подадените бюлетини, съобщава Investor.bg, като цитира ДПА.

Социалдемократическата партия "Съгласие" - лява партия с много поддръжници сред рускоезичното малцинство, спечели около 20% от гласовете, информира БТА.

След нея се нареждат три нови партии, а Съюз "Зелени и фермери" (СЗФ) на министър-председателя Марис Кучинскис получи едва 10 на сто. Неговите коалиционни партньори - дясната партия Национално обединение "Всичко за Латвия! -

Отечество и свобода/ДННЛ" и дясноцентристката "Единство" също губят места. Те получиха съответно 11% и 6,6% по данни на избирателната комисия, цитирана от ТАСС.

"Съгласие" беше и ще бъде най-голямата партия в Латвия", заяви нейният кандидат за премиер Вячеславс Домбровскис.

Партията спечели най-много гласове и на предишните два парламентарни вота, но не можа да състави правителствена коалиция. Почти всички останали партии изключиха и този пътвъзможността да се коалират с нея.

Големите победители на изборите са трите новоучредени партии - популистката "На кого принадлежи държавата" и Нова консервативна партия, всяка от които спечели по 14%, а либералната "За развитие/За!" има около 12%.

Седем от 16-те партии и съюзи, които участваха в изборите, ще влязат в парламента, известен с името Сейм, а преговорите за съставяне на коалицията се очаква да се проточат.

Избирателната активност бе едва 54,6% - най-ниската, откакто Латвия получи независимост от Съветския съюз през 1991 г.