Лидери и загубеняци в света на технологиите

В развитие, 05.02.2016

18:28 | 5 февруари 2016
Автор: Кирил Петков
Бойчо Попов. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Бойчо Попов. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Linkedin се нареди сред разочароващите бивши звезди на „Новата икономика“, а светът на технологиите се разцепи, като в единия край се нареждат победителите, а в другия - губещите. Сред печелившите в областта на социалните мрежи е Facebook, който се възползва изключително много от тенденцията за мобилни онлайн реклами, съобщава Investor.bg

Вчерашният финансов отчет на социалната мрежа за професионалисти и специалисти по човешките ресурси Linkedin показа още веднъж една тенденция, за която мнозина анализатори предупреждават от месеци, а именно – рязкото разделяне на света на високите технологии на загубеняци и лидери.

Оказва се, че Twitter, Groupon, Jive Software и Zynga са в ъгъла на разочарованията. Те загубиха до 80% от стойността си, а за някои бъдещето е поставено на карта. Някъде между тях са Google и Linkedin, които все още са силни, но не и упойващи, както по-рано. В ничията земя скита Yahoo, която се превърна всъщност само в инвестиционен холдинг с интернет платформа към него. 

В резултат на всичко това от няколко месеца технологичният сектор се напасва към пазарните оценки, а краят на всичко това не се вижда. Акциите на компанията за мобилни разплащания Square, компанията, която съоснователят на Twitter Джак Дорси изкара на борсата през ноември, загубиха само през януари над 30 процента от стойността си и сега струват едва 8,90 долара за лот. Така цената е под стойността по време на IPO-то. Все по-учудено инвеститорите се питат защо Square продължава да е на загуба, докато конкурентите Visa и MasterCard се къпят в пари, анализира Handelsblatt.

Tableau Software, компания, която е специалист в анализа на големите бази данни и през 2013 г. стана публично дружество, също отчете своите резултати в четвъртък. В следборсовата сесия книжата ù се обезцениха с цели 40% до 48 долара за брой. Така те вече са под стойността от деня на първичното публично предлагане, когато затвориха на стойност от 50,75 долара. И така – за една вечер бе заличена печалбата, постигната за две години и половина.

Въпреки разочароващите резултати Linkedin се сочи от редица анализатори все още като добра възможност за печалба, преди всичко заради добрите си финансови резерви и запазения си бизнес модел. Но всички очакват засилване на ръста, за да се отвори потенциал за курса на акциите. Това може и да е трудно, тъй като по петите са някои напористи нови играчи, които все още не са листнати на борсата. Такъв е например Glassdoor.

А всяка нова слабост, не само при Linkedin, може да доведе до нова загуба на доверието на инвеститорите към технологичния сектор.   

Чуйте коментар по темата на главния редактор на Investor.bg Бойчо Попов: