Дончев: Корупцията е сериозен риск за страната

Риск за страната ни е и демографската картина, заяви вицепремиерът

16:48 | 19 януари 2016
Автор: Виргиния Стаматова
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Корупцията у нас е колективен спорт и за нея вина имат не само администрацията и политиците, посочи вицепремиерът Томислав Дончев в изказването си по време на 10-та Годишна среща на правителството и бизнеса. По негови думи обаче корупцията е сериозен риск за страната, защото подменя конкуренцията, променяйки правилата на играта, пише Investor.bg.

Съпротивата срещу реформите, която се наблюдава непрекъснато, натискът за нови публични разходи и геополитическата нестабилност също бяха посочени като източник на риск за България от вицепремиера.

Според него има огромен прогрес по отношение на ръста на брутния вътрешен продукт, но в същото време усещането за благосъстоянието на българите се влошава. Това е и причината да има натиск за нови публични разходи.

Риск за страната ни е и демографската картина. "Натрупахме огромен опит в привличането на финансиране от европейските фондове и частно финансиране", посочи Дончев и допълни, че в същото време се проваляме в опитите да привличаме и задържаме хора, а човешкият капитал е сред най-важните за икономическото развитие.

Като шанс за страната ни Дончев очерта "богатия ни травматичен опит, който имаме". Той ни е научил кои грешки да не бъдат повтаряни, смята вицепремиерът. 

Той очерта и няколко задачи пред страната ни, сред които е подобряването на качеството на образованието, но не просто за създаването на работна ръка. Липсата на качествено образование подкопава шансовете за растеж на икономиката, категоричен беше Дончев пред представителите на бизнеса.

Той препоръча още да бъдат изравнени регионалните диспропорции в развитието на страната, както и да се отървем от "мрачната гравитация на енергетиката", която дърпа държавни пари за реализирането на проекти. За тях обаче е крайно време да се търси частно инвестиране.

Страната ни трябва да оценява ефективността, а не само усвояването на европейските средства, категоричен беше Дончев. Той даде пример с изграждането на пречиствателна станция с европейски средства. Ако тя бъде изградена на Черноморието, например, няма да бъдат "завъртени" само няколко милиона в икономиката, а и туристическият сезон ще бъде по-добър.

Томислав Дончев е убеден, че в страната се говори неправилно по темата за реформите. Няма пакет реформи, които да приложим и всичко да се оправи, посочи той и допълни, че след първия пакет веднага следва втори.