МВФ очаква 3,4% ръст на световната икономика през 2016

За догодина фондът прогнозира покачването на глобалния БВП с 3,6%

13:50 | 19 януари 2016
Автор: Виргиния Стаматова
Снимка: Marlene Awaad/Bloomberg
Снимка: Marlene Awaad/Bloomberg

Напредналите икономики ще станат свидетели на скромно възстановяване, докато нововъзникващите пазари и развиващите се икономики са изправени пред новата реалност на по-нисък растеж, пише Investor.bg.

Това се твърди в новия доклад на Международния валутен фонд (МВФ), който актуализира своята прогноза за глобалния икономически растеж до 3,4% през тази година и 3,6% през 2017. Това е малко по-ниска прогноза, отколкото тази от октомври 2015, и се случва на фона на спада на цените на суровините и политическата криза в Бразилия, която вкарва страната в рецесия, докарвайки цените на петрола до многогодишни дъна и насърчавайки ръста на щатския долар.

Прогнозата на фонда е малка утеха на фона на мрачния старт на 2016 за финансовите пазари, коментира Bloomberg. Индексът Standard & Poor’s 500 записа най-лошия си старт в историята, след като цените на петрола и затягането на паричната политика в САЩ накараха инвеститорите да излязат от по-рисковите си активи в целия свят.

„Задава се година на големи предизвикателства и политиците трябва да се замислят за краткосрочната устойчивост и начините да я подкрепят, но също така и за перспективите за растеж в дългосрочен план", заяви главният икономист на МВФ Морис Обстфелд в статия на фонда, която придружава прогнозата.

МВФ прогнозира, че глобалната икономика е нараснала с 3,1% през миналата година, най-слабото темпо от рецесията през 2009. Растежът в развиващите се пазари и развиващите се страни се забавя за пета поредна година.

Фондът заяви, че рисковете за глобалните перспективи остават по-скоро неблагоприятни, като светът може да се сблъска с три големи предизвикателства: спад на нововъзникващите пазари, смяна на растежа на Китай, насочен по-малко към износа и производството, както и от постепенното излизане на Федералния резерв от ултрахлабавата парична политика. Ръстът в световен мащаб може да излезе от релси, ако тези предизвикателства не се управляват, предупреди МВФ.

Песимистичните перспективи и сътресенията на пазара се появяват в момент, в който управляващият директор на МВФ Кристин Лагард и повече от 2500 политици, висши мениджъри, инвеститори и представители на академичната общност се събират в Давос, Швейцария, за годишната среща на Световния икономически форум. Сред присъстващите са гуверньорът на Европейската централна банка Марио Драги, управителят на Японската централна банка Харухико Курода и гуверньорът на индийската централна банка Рагурам Раджан.

„Аз не мога да си представя в Давос да не се говори като цяло много за състоянието на световната икономика", заяви Нобеловият лауреат по икономика Едмънд Фелпс, който преподава в Колумбийския университет в Ню Йорк и ще присъства на конференцията.

Низходящите корекции за по-ниска прогноза за растежа на развиващите се пазари е голямата причина за слабите перспективи, които предвижда фондът. МВФ намали прогнозата си за нововъзникващите и развиващите се икономики до 4,3% тази година, спрямо предишната прогноза от 4,5% през октомври и 4% за 2015.

„Можем да видим спад особено в нововъзникващите и развиващите се пазари", казва Обстфелд.

Изследователите на МВФ държат на прогнозата си за растеж на Китай през тази година - на ниво от 6,3%. Въпреки това те понижиха своите прогнози за икономиката на Бразилия с 2,5 процентни пункта до свиване от 3,5% за 2016. Сега те очакват руската икономика да се свие с 1% тази година, в сравнение с очаквано свиване от 0,6% през октомври.

За развитите икономики МВФ очаква „скромното и неравномерно" възстановяване да продължи. Фондът намали прогнозата си за растежа на САЩ за тази година до 2,6% от 2,8% през октомври. Докато икономиката остава „еластична" като цяло, силният долар натежава на производството, а ниските цени на петрола се отразяват на капиталовите инвестиции, се казва в доклада.

МВФ повиши своята прогноза за растежа на еврозоната през 2016 до 1,7 на сто с 0,1 процентен пункт отпреди три месеца. Фондът остави своята оценка за растежа на Япония за тази година непроменена спрямо октомврийската и предвижда ръст от 1 на сто.

Представителите на МВФ прогнозират и икономически ръст от 2,2% за Обединеното кралство, също непроменена прогноза.