Авиокомпаниите премахват допълнителните такси за гориво

Коментар на Ивон Ман от Bloomberg за премахването на допълнителните такси за гориво

12:05 | 19 януари 2016
Автор: Ивайло Лаков
снимка: Bloomberg TV Bulgaria
снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Здравейте, Риш, казваме довиждане на деня или по-скоро на десетилетието, в което високите цени на горивата добавяха близо 500$ към цената на двупосочен билет до Съединените щати или Европа. Това става благодарение на 2 думи, които имам за вас – сингапурски керосин. Анализаторите казват, че цената в момента е под минималното ниво, над което се начислява допълнителна такса.

Става дума за границата, което беше поставена от АНА и Японските авиолинии.

Днес виждаме леко увеличение, но керосинът с доставка през февруари е спаднал с близо 44%. АНА премахна таксите за полети от чужбина през декември и се очаква да направи същото с тези, излитащи от Япония през следващия месец.

Японските авиолинии се отказаха от таксите си за гориво извън страната и в момента ги преразглеждат.

Авиолиниите намаляват таксите си за гориво поради падащите цени на петрола, очаква се скок заради забавянето в Китай и връщането на Иран на пазара след вдигане на санкциите.

Както и вие споменахте обаче, те трябва да наваксат спрямо южно корейски както и нискобюджетни компании като Air Asia вече премахната допълнителните такси за гориво. Qantas също започнаха да включват цената на горивото в основната цена на билета, като казаха, че това няма да окаже влияние върху цените на международните им полети.

Все пак, Риш, това е добре дошла новина за нас, пътуващите – до скоро най-големият разход при авиокомпаниите, но сега ниските цените на горивата могат да ни спестят доста пари.