Не икономиката, а фондовият пазар е проблемът на Китай

Банкерът Левон Хампарцумян призова за по-бързо влизане на България в еврозоната

10:41 | 15 януари 2016
Автор: Виргиния Стаматова
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Проблемът не е с икономиката на Китай, а с местния фондов пазар. Може свиването на икономическия растеж в азиатската държава да доведе до глобална криза, но вероятността за това е много малка. Това каза банкерът Левон Хампарцумян пред БНТ, цитиран от Investor.bg.

Според него прогнозата на Джордж Сорос за възможната глобална заплаха, идваща от Китай, е по-скоро опит за манипулация на пазарите.

Хампарцумян оцени като непостижим икономически ръст за България от 4,5% на фона на нестабилността. Той посочи, че заявката на премиера Бойко Борисов в тази насока може да е направена на базата на информация, известна само на него. Реален е растеж от 2-3 на сто, допълни обаче Хампарцумян.

Банкерът призова и за по-бързо влизане на България в еврозоната, което също ще подкрепи икономиката. "Изконсумирали сме всички негативни ефекти от фиксирания курс, а позитивните ефекти ги няма", категоричен беше той.

За него няма сериозни аргументи защо все още не сме в еврозоната.

По отношение на бързите кредити Хампарцумян смята, че те "заместват просенето на пари от колеги". Те са един полезен, макар и скъп продукт, ако се използват практично, а не за злоупотреби.

Страната ни може да се възползва от част от проблемите, които обхващат Европа в последните месеци като например бежанската вълна, но трябва да се прави селекция на бежанците, които приемаме, смята банкерът. Той посочи, че например властите могат да се опитат да интегрират сирийци християни.

Много държави по света, сред които Канада и Германия, всъщност разчитат на имигрантите, за да подобрят демографската си ситуация, посочи още Хампарцумян.