Лукарски: Вътрешното потребление ще стимулира БВП

Инвестициите скочиха с 30% през 2015, каза икономическият министър

12:02 | 14 януари 2016
Автор: Виргиния Стаматова
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Икономическото министерство преговаря с IT компании и автомобилни производители за нови инвестиции у нас. Това казва министърът на икономиката Божидар Лукарски в интервю за в. "Стандарт", цитирано от Investor.bg.

По думите му продължава интересът към България за инвестиции в автомобилното производство заради най-ниските данъчни ставки у нас в ЕС и заради най-ниските разходи за производство. Той уточнява, че предстоят важни срещи с представители на германския малък и среден бизнес, семейни фирми, които във връзка с повишаващите се наследствени данъци в Германия, а и заради това, което се случва на китайския пазар, имат желание да насочат част от своето производство към България. Това са фирми не само от леката и хранително-вкусовата промишленост, сред тях има доста световно известни имена, коментира Лукарски. 

Една от причините да не се разчита на голям ръст в износа е забавянето на китайската икономика, която е основен пазар, посочва още министърът. Другата причина е, че през изминалата 2015 ние постигнахме много висок ръст на износа и е доста сложно да го надхвърлим, обяснява той.

Според него икономиката ще тръгне нагоре, когато се раздвижи вътрешното потребление.

По данни на банките има доста пари на бизнеса и на частни лица в български банки. За да се раздвижи икономиката, трябва да се раздвижат и тези спящи пари, посочва министърът. И допълва, че това може да се стане чрез засилване на кредитирането, което ще доведе до ръст на производството, съответно на доходите и на потреблението. Обикновено нарастването на доходите идва с известно забавяне, така че ефектът от ръста ще се усети малко по-късно в джоба на българина.

Лукарски не дава прогноза за ръст на инвестициите през тази година, защото по думите му те зависят и от геополитиката.

За 2015 сме горди да отчетем доста висок ръст на инвестициите, повече от 30%, като номиналният размер на преките инвестиции е 1,37 млрд. евро. Надяваме се през 2016 те да са в още по-голям размер, казва Лукарски.