Н. пр. Том ван Оорсхот: Реформи може да има само при стабилно правителство

Холандското председателство на ЕС ще подкрепи страните, пазещи външната граница на съюза, каза посланикът на Нидерландия.

23:02 | 7 януари 2016
Автор: Александра Попова
Н. пр. Том ван Оорсхот Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Н. пр. Том ван Оорсхот Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Холандският бизнес отива само в държави, в които може изцяло да разчита на законодателството и съдебната система. Това каза в интервю по Bloomberg TV Bulgaria посланикът на Нидерландия у нас Негово Превъзходителство Том ван Оорсхот. Той говори за холандското председателство на ЕС, неговите приоритети, имигрантската криза, енергийния съюз и редица други теми. Главният фактор, който ще определи държавата, в която холандски предприемач ще иска да се разраства, са доверието в законодателната и правната системи и правораздаването, защото бизнесът иска да бъде сигурен, че правата му ще бъдат гарантирани, допълни той. „Ниските цена на труда и данъци не са достатъчни“.

Ние имаме интерес от стабилна политическа ситуация във всяка една страна – членка, а България е изправена пред трудности в реформите, каза Оорсхот. „Някои реформи наистина са много необходими, а можете да ги проведете само ако имате стабилно управление“. 

Различните държави – членки са изправени пред различни проблеми във връзка с имигрантския въпрос, заяви посланикът.

„Има държави, които трябва да се погрижат за контрола на външната граница на ЕС. Има и такива държави, които са преходни, а има и такива, които са крайна цел. Всички тези страни трябва да изработят решения за техните конкретни проблеми.“ Но ние ще подкрепим страните, отговорни за контрола на външната граница, за да на се налага страните във вътрешността да връщат контрола на собствените си граници, каза той.