Данев: Честите законови промени създават несигурност

Трябва да разбием мита за социалната държава, казва председателят на БСК

10:29 | 6 януари 2016
Автор: Димитър Баларев
Божидар Данев. снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Божидар Данев. снимка: Bloomberg TV Bulgaria

2016 започва със сериозна икономическа неопределеност, която идва по вътрешни и външни канали, коментира изпълнителният председател на БСК Божидар Данев в "Бизнес старт" на 6 януари. Смущенията във вътрешния канал идват от неясното нормативно творчество на нашите законодатели, които непрекъснато генерират нови идеи и това кара бизнеса да бъде напрегнат, коментира той. Заради тази несигурност вече четири години в България има хроничен недостиг на инвестиции и те се осъществяват само с публични средства или средства от европейските фондове.

Той коментира и заявката на премиера Бойко Борисов за ръст от 4,5% от БВП през тази година след близо 3%, очаквани за 2015. "Никой не анализира за сметка на какво ще бъдат постигнати тези 4.5%. Да вземем още 15 млрд. заеми?", запита реторично Данев.

"Ние имаме увеличение на приходната част на бюджета (за 2015 - б.р.) с 2,85 млрд. лева. Отнесени към 84 млрд. лева, това е 3,37%. Това означава, че имаме ръст на БВП за сметка на приходната част на бюджета," каза той. Данев отбеляза по-добрата работа на НАП и митниците, които отразяват изсветляването на икономиката и намаляването на контрабандата. Но посочи, че увеличението на приходите се дължи също така на увеличаването на доходите и на минималната заплата, което натоварва работодателите.
Да, администрацията работи по-добре, но, за голямо съжаление, ние не създаваме нов продукт, обобщи той.

Според шефа на БСК външната среда също съдържа заплашителни сигнали. Той посочи кризата с бежанците, ограниченията по Шенген, спада в китайската икономика. Китай има по-голямо влияние от САЩ, тъй като е в основата на международната търговия, подчерта Данев. По думите му положителните фактори са планът "Юнкер" за 350 млрд. евро и спадането на цената на енергийните ресурси.

Според Данев има определено руиниране на социалната доктрина. Не трябва да се учудваме, че всички бежанци искат да отидат там, където има големи социални помощи. Ако се върнем в България, социалните разходи са 14% от разходната част на бюджета. "Трябва ли да провеждаме такава политика, това полезно ли е за българския просперитет?, запита Данев, според когото социалната политика в България и Европа трябва да бъде преразгледана. "Този мит за социалната държава трябва да бъде разбит".

Той коментира и т.нар. данък уикенд. "Владислав Горанов е прав, че има сериозни деформации, когато определени собственици на фирми изграждат къщи, купуват яхти или ползват активи за сметка на фирмата и така избягват облагането", каза Данев. Но, по думите му, мярката се прилага необмислено. "Поради неподготвеността на нашите парламентаристи, те бяха против вижданията на Горанов да бъдат оглеждани активи над 5000 лв. Това означава, че се сведохме до активи по ЗКПО до 700 лв. Как ще бъде администрирано това? Отваряме вратата за натиск и корупция". 

Това е стилът на нашето Народно събрание - непрекъснато да генерира изменения в законите, обобщи Данев. Само през миналата година са предложени над 390 изменения и допълнения на законодателството в България. 

Повече във видеото: