Пазарни реакции след встъпването в длъжност на Тръмп

Мексиканското песо бе най-добре представящата се валута по време на клетвата на новия президент

12:56 | 21 януари 2017
NYSE,  9 декември 2016, Ню Йорк. Michael Nagle/Bloomberg
NYSE, 9 декември 2016, Ню Йорк. Michael Nagle/Bloomberg

Инвеститорите се насочиха към активи убежища, след като Доналд Тръмп положи клетва като 45-я президент на САЩ. Държавните ценни книжа на САЩ и цената на златото отбелязаха повишение след речта на новия президент, който обеща да преобърне политическото статукво, пише Bloomberg. 

Широкият индекс S&P 500 прекъсна повишението си, изтривайки около три четвърти от процента, a държавните облигации на САЩ и благородният метал поскъпнаха, след като новият президент на САЩ заяви, че ще постави американските интереси на преден план в дневния си ред - заявка, която поражда неясни последствия за световната търговия и международните отношения. Индексът на Bloomberg Dollar Spot Index, който следи представянето на долара спрямо 10 валути, отчете спад.

Графика: Bloomberg

Инвеститорите се отдръпнаха до известна степен след оптимизма, който завладя пазарите след президентските избори на 8 ноември, на фона на очакванията, че ралито, задвижвано от обещаните политики за растеж на Доналд Тръмп, може би е към своя край.

Мексиканското песо бе най-добре представящата се сред основните валути по време на речта на Доналд Тръмп, добавяйки 1,8% към стойността си. 

Вижте снимки от встъпването в длъжност на президента Доналд Тръмп и демонстрациите в САЩ и Мексико.