Узунов: Купуваме 4 пъти повече лекарства

Юлиян Узунов за фармацията, натиска върху цените на лекарствата, генеричните препарати и хомеопатията в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria, 16.12.2015.

12:29 | 17 декември 2015
Автор: Кирил Петков
Юлиян Узунов. снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Юлиян Узунов. снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Четири пъти е нараснало потреблението на лекарства в България през последните десет години. Пазарът на лекарства надхвърля 2 млрд. 700 млн. лв. за 2014. Основната част от този обем минава през аптеките, като само за 400 млн. лева лекарства минават през болничния пазар, а най-бързорастящата категория лекарства е тази на хранителните добавки. Цените в България са едни от най-ниските в Европа, но ДДС е едно от трите най-високи. Данните на световната анализаторска компания IMS Health коментира Юлиян Узунов, анализатор и консултант от Top Management Advisers. В предаването „Светът е бизнес“ на Bloomberg TV Bulgaria Узунов потвърди, че пазарът на лекарства бележи ръст на потреблението близо четири пъти.

Няма аномалии на пазара в България, категоричен е Узунов, а в бъдеще трябва да се въведат насоки за оценка на лекарствата. „Следващата стъпка не е натиск на цените а подобряване на медицинските практики и въвеждането на алгоритми за лечение“.

„През следващата година влиза в действие един нов модел за оценка на ползата от лекарствата. Оценка на здравните технологии. Това ще позволи да се направи оценка дали едно ново лекарство носи толкова голяма полза, че да трябва да се отделят пари за него и ще бъде инструмент в ръцете на Министерството на здравеопазването”.

Експертът съобщи, че според прогнозните изследвания рецептурните лекарства до 2020 ще имат среден годишен ръст в световен мащаб между 4 и 5 %, а у нас – между 6 и 7 %.

Според специалиста развитието на пазара на лекарства в България, трябва да се насочи към генеричния пазар: „Тези лекарства имат същата структура и състав, като патентните и въпреки че тяхното развитие е сравнително бавно, като стойност, то като прескрипция достигат до 70% от всички лекарства“.

„Скокът в потреблението не се дължи на покачване на цената, защото имаме изключително консервативна държавна лекарствена политика. Първият фактор е, че все повече хора влизат в системата на лечение. Подобрена е диагностиката. Все повече хора в сравнително по-ранен стадий на болестта започват да се лекуват. Има аспекти, в които здравеопазването се е подобрило. По отношение на технологията, със сигурност. Ние вървим в крак с някои световни тенденции“.

Освен това има подмяна на поколенията лекарства, каза Узунов. „Не се повишават цените на използваните лекарства, но се появяват лекарства от ново поколение, които са вече много скъпи“.

Големият ръст в потреблението на лекарства, според Узунов се дължи на факта, че сме „тръгнали от много ниска стойност“. Той уточни, че потреблението на човек не е никак високо в сравнение с това в другите европейски страни. „Има обаче и специфични фактори. Особено през последните десет години влязоха много лекарства, които много подобриха лечението на хората“.

„Индустрията помага на хората. Има противоречиви страни, но резултатите са видими. Има обаче и разхищения. Лекари предписват няколко препарата, които са за лечение на едно и също нещо“.

„В момента има натиск върху цените на лекарствата, защото това е най-лесно. Той идва от обществените фондове, защото виждат, че има много рязко увеличаване на разходите за лекарства, което не се вмества във възможностите на страната“.

Узунов подчерта, че „цените тук наистина са най-ниски в Европа. Има изключения, но те са малко“.

Що се отнася до броя на аптеките, то той, според специалиста, е един и същ от доста години. Те са около 4 000, като поне 200-300 от тях не работят, но „има подмяна на пазара. От класическите, малки аптеки, които имаха един собственик-фармацевт, сега се развиха и те имат съвсем различен облик, а лекарственият оборот е само част от бизнеса им“.

По думите му между 100 и 300 хил. лева е минимумът за отваряне на една аптека и „докато през 90-те години производители и търговци можеха да дадат аванс на една нова аптека, вече това не се налага“.

Обемът на продажбите на хранителни добавки, по думите на специалиста, е пренебрежимо малък.

Узунов каза, че „има огромен ръст на потреблението на лекарства в световен мащаб за последните десетина години. И там е троен ръстът. При нас е малко по-голям, защото сме тръгнали от ниска основа. Няма как новите лекарства да са евтини, защото новите фармацевтични производители са борсови компании“.

По думите му онлайн аптеките „много рядко се занимават със сериозна фармация“.

Чуйте още: