Кибератака срещу автомобилния пазар в САЩ на стойност 1,2 трилиона долара

Случилото се срина пазара из основи и предизвика хаос

18:40 | 21 юни 2024
Автор: Антония Косева
Снимка: Bloomberg Mercury
Снимка: Bloomberg Mercury

Дилърска компания във Финикс пише договори на хартия и оценява кредитоспособността на хората на базата на догадки. Собственик на джип в Алабама продължава да се обажда, за да разбере кога ще има резервна част на склад. Семейство в Ню Джърси чака да разбере кога ще може да получи новото си Audi.

Такъв е животът на търговците на дребно на автомобили и техните клиенти в САЩ и Канада, след като CDK Global - доставчик на софтуер за около 15 000 дилъри - бе застигнат от изтощителни кибератаки. 

Нападението започна на 19 юни, което струваше на американските търговци много работа по време на федералния празник. От CDK предупредиха, че вторият инцидент в четвъртък вероятно ще доведе до спиране на работата на системите им за още няколко дни.

Атаките са имали съкрушителен ефект върху индустрията, която миналата година само в САЩ е реализирала продажби на стойност 1,2 трилиона долара. Основният продукт на CDK - пакет от софтуерни инструменти, наричан система за управление на дилъри или DMS - е в основата на почти всеки елемент от ежедневната дейност на търговците на автомобили.

След десетилетия на консолидация дилърите могат да избират само от няколко доставчици на DMS. Така хиляди търговци на дребно са силно зависими от всяка от няколкото софтуерни компании, които им позволяват да осигурят финансиране и застраховка, да управляват инвентара на автомобилите и частите,  за да извършват продажби и ремонти.

Компанията майка на CDK, Brookfield Business Partners LP, преживя най-лошия си ден за търговия от октомври насам, като в четвъртък се срина с 5,7%. Акциите на дилърската група AutoNation. спаднаха с 3,6%, което е най-големият им спад от два месеца. Акциите на Group 1 Automotive, Sonic Automotive и Lithia Motors също се сринаха.

За Джошуа Адамс, собственик на джип в Милбрук, Алабама, прекъсването на работата на CDK идва в неподходящ момент. Той вече е останал без спортния си автомобил Renegade 2020 със седмици, докато е чакал да бъде уредена гаранционна претенция.

Тази седмица той се обадил на дилъра си, за да провери дали последната част, необходима за поправката на автомобила му, е пристигнала, както се е очаквало. От сервизния център не са сигурни, че е възможно да се разбере заради хакерската атака.

"Те не могат да ми кажат къде е моята част или кога ще пристигне", казва Адамс. "Просто сме във въздуха." Той очаква, че забавянето ще му струва няколкостотин долара допълнителни разходи за колата под наем, която кара междувременно.

В Ню Джърси семейство Лани с радост прие доставката на ново Audi Q5. Даниел Лани и съпругата му бяха демонтирали детските седалки от стария си автомобил, за да бъдат готови за поставяне в новия SUV. Но на 19 юни дилърът им се обадил, за да съобщи, че компютърната система на магазина е повредена и не е ясно кога ще могат да приемат доставката.

Лани и съпругата му монтират отново столчетата за кола за децата си - на 3, 5 и 8 години - и казват, че до четвъртък следобед не са получили повече информация от дилъра.

"Децата бяха много развълнувани", казва Лани, 41-годишен брокер на търговски недвижими имоти. "Те са разстроени и сега просто редовно питат за това".

Алекс Падрон, мениджър продажби в дилърство на Nissan във Финикс, заяви, че в четвъртък бизнесът е бил "почти в застой". Той каза, че данните на всички, които са закупили автомобил от магазина от 2014 г. насам - когато той започна да използва софтуера на CDK - се съхраняват в системата.

"Вероятно става дума за повече от 50 000" клиенти, каза той.

Дилърството вече пише на ръка хартиените договори и намира нови начини за сключване на сделки. Той каза, че служителите във финансовия отдел е трябвало да "отгатват" кредитоспособността на клиентите въз основа на "всякаква информация, която могат да съберат".

От началото на атаката дилърството е успяло да обработи около половината от сделките, които обикновено може да извърши. Всичко, което е сложно - например покупка, включваща търговска сделка или необичайно финансиране - просто не може да бъде направено.

"За този магазин бих искал да имам по 10 завършени сделки на ден", казва Падрон. "Пет, шест, седем биха били хубави днес."