Кибератака спря здравни плащания в САЩ

Айк Светлиц, Bloomberg

12:00 | 14 март 2024
Обновен: 13:13 | 14 март 2024
Преводач: Силвия Грозева

Това силно се отрази на лекарите в цялата страната. Обяснете какво е Change Health Care? Как бе хакната?

Change Health Care работи като система между здравните застрахователи и доставчиците на здравни услуги. Тя помага на застрахователните искове да стигат от едните до другите и обратно да се връщат плащанията по тях.

Казаха, че всяка година се правят плащания за около 2 трлн долара.

Така че е наистина важно хората да си получават парите.

Какво стана на 21 февруари и къде сме 3 седмици по-късно?

Change стана обект на кибератака, която наложи спирането на системата, за да се осигури защитата й, докато се търсят начини да бъде върната в експлоатация.

В момента работят по вдигането на системите. Междувременно се натрупват огромни обеми плащания и искове, които чакат. Някои лекарски практики не получават парите, които им трябват и се чудят какво да правят.

Какво прави правителството и другите здравни компании, за да помогнат на тези лекари? И на техните клиенти? Има много сериозни съобщения за пациенти, които трябва да бъдат отпратени заради затрудненията на лекарите.

Да, лекарите и практиките остават без пари. Принудени са да се обръщат към банките, за да вземат кредити.

Говорих с една такава практика, където казаха, че ако до 4 или най-много 6 седмици нещата не се оправят, може да поискат от собствениците да вкарат лични средства, за да гарантират кредити. Или пък може да започнат да пращат пациентите другаде.

Междувременно правителството полага всички усилия да помогне парите да се придвижат по-бързо. Стараят се да имат по-открита и прозрачна комуникация.

Има и други здравни компании. Например едни от най-големите здравни разходи, особено за раковите клиники, са лекарствата.

Търговците на лекарства на едро предложиха повече гъвкавост за по-малките клиники за лечение на рак, за да могат да си плащат сметките и да продължават да се грижат за пациентите си.