Пет важни графики за суровинните пазари през седмицата

13:25 | 17 юни 2024
Обновен: 14:01 | 17 юни 2024
Автор: Пол-Ален Хънт, Кристофър Чарлстън и Тарсо Велосо
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Американски производители на биогорива са започнали да използват мазнини от бразилски говеда за суровини, за да намалят разходите си за суровини. Често пренебрегваният манган засенчва други суровини през тази година. А светът е залят с батерии за електрически автомобили - ситуация, която заплашва да подкопае бъдещото търсене.

Ето пет интересни графики, които трябва да видите за световните суровинни пазари в началото на седмицата.

Мед
Цената на медта, която отстъпи част от позициите си след като достигна рекордни стойности през май, се лута между проблемите с предлагането и признаците за слабо краткосрочно търсене. Намаляването на производството от водещия доставчик Codelco е в полза на индустриалния метал. Чилийският държавен гигант регистрира най-слабия си производствен месец от почти 18 години през април след поредица от забавяния в мините и проектите, въпреки че ръководството заяви, че добивът е достигнал най-ниската си точка.
 

Codelco отбеляза най-ниското месечно производство от близо 18 години | Доставчик №1 на мед в света е засегнат от забавяния в мините и проектите.

Петрол
Бумът на износа на суров петрол от САЩ спомага за разбиването на рекордите в търговията с петрол в Хюстън. Фючърсният договор за суров петрол на Intercontinental Exchange Inc. в Хюстън достигна исторически върхове през миналата седмица както по отношение на дневния обем на търговията, така и по отношение на отворения интерес, тъй като доставките на петрол от САЩ заляха европейските пазари. На 10 юни фючърсният договор Midland West Texas Intermediate на ICE, който се доставя в Хюстън, имаше почти пет пъти по-голям дневен обем от средния за май, а откритият интерес през седмицата беше почти три пъти по-голям от средния за май. Хюстън бързо се превръща в един от най-активните центрове за търговия с петрол в САЩ, тъй като доставките на суров петрол от региона рязко нарастват.

Търговията с фючърси на суров петрол в Хюстън се покачва до исторически връх | Фючърсите на WTI в Midland на ICE поставиха нови рекорди по обем и открит интерес.

Биогорива
Бразилия извлича ползи от бума на биогоривата в САЩ, подбивайки цените на американските фермери, като наводнява пазара с малко позната стока, която може да се използва за производство на възобновяеми горива. Покупките от САЩ на лой от бразилски едър рогат добитък - вид отпадъчна мазнина - нарастват рязко. Лойта, която се използва в различни продукти - от храни за домашни любимци до сапун, е в изобилие в Бразилия, която коли повече крави от всяка друга държава извън Китай.

САЩ увеличават вноса на преработена говежда мазнина | Годишните доставки на лой са се увеличили четирикратно от 2019 г. насам.

Манган
Манганът - основна съставка за производството на стомана - се представя по-добре от медта, златото и много други суровини през тази година вследствие на прекъсванията в ключова австралийска мина. Цените на мангановата руда с 44% съдържание на манган са се увеличили почти двойно от началото на годината и този месец достигнаха най-високото си ниво от 2018 г. насам. Пораженията от циклона през март принудиха втората по големина манганова мина в света да спре износа, като доставките на Groote Eylandt Mining Co. (GEMCO) бяха преустановени до 2025 г.

Манганът спомага за укрепването на стоманата и се използва също така за алуминиеви сплави и батерии за електрически превозни средства.

Манганът се представя по-добре от другите суровини през тази година |

Батерии
Преминаването към електрически автомобили ще изисква много батерии. Но толкова много производители са обявили планове за нови заводи за батерии по света, че капацитетът вероятно ще надхвърли търсенето до края на десетилетието, предупреждава BloombergNEF в най-новата си прогноза за електромобилите. Свръхпредлагането е най-осезаемо в Китай, където производственият капацитет ще надхвърли годишното търсене на батерии с поне 400% до края на десетилетието. Проблемът е актуален и в САЩ, където президентът Джо Байдън превърна изграждането на вътрешна верига за доставки на батерии в една от най-важните си климатични и икономически цели.

В света има повече от достатъчно батерии | Производството на батерии ще надхвърли търсенето в САЩ, Китай и света