Siemens Energy подготвя най-голямата вятърна турбина, за да се конкурира с Китай

Компанията има за цел да надмине най-големите си съперници в бранша

12:15 | 11 юни 2024
Автор: Антония Косева
Bloomberg LP
Bloomberg LP

Siemens Energy AG съобщи на клиентите си, че планира да произведе най-голямата си вятърна турбина, евентуално към края на десетилетието, тъй като компанията се стреми да запази водещата си позиция в един от най-бързо развиващите се енергийни сектори.

Според запознати с въпроса лица, които са помолили за анонимност, тъй като информацията е поверителна, фирмата има за цел да пусне на пазара офшорен генератор, който може да произвежда около 21 мегавата енергия, надминавайки най-големите машини от този вид, предлагани от китайски конкуренти.

Планираният агрегат ще бъде с около 40% по-мощен от сегашната най-голяма турбина на компанията, чиито перки са дълги 115 метра. Този ход би могъл да поднови надпреварата между западните компании за пускане на пазара на по-големи машини, която беше спряна, тъй като през последните години индустрията беше изправена пред големи загуби.

Поделението за вятърна енергия на Siemens Energy е в смут поради забавяния във веригата за доставки, нарастващи разходи и проблеми с качеството. Голяма част от проблемите бяха свързани с бизнеса на сушата, като в същото време компанията запази ролята си на най-голям доставчик на турбини за вятърни паркове в морето, извън Китай.

Миналата година Европейският съюз отпусна 30 млн. евро на Siemens Gamesa за тестване на „най-мощния прототип на ветрогенератор в света“ в предприятие в Остерилд, Дания. Но решението не включваше никакви подробности за размера на машината или кога тя евентуално ще се появи на пазара.

„Ще инсталираме нов продукт в търговски проект само след внимателно тестване“, заяви говорител на Siemens Energy в изявление.

Предстоящи предизвикателства
Компанията също така е изправена пред нарастваща конкуренция от страна на основния си съперник, датската Vestas Wind Systems A/S, която увеличи фокуса си върху офшорния пазар, след като реши да изкупи дяловете на партньора си в съвместното предприятие през 2020 г. Главният изпълнителен директор на Vestas Хенрик Андерсен твърди, че турбините, които сега са високи колкото небостъргачи, са достатъчно големи.

Докато преди компаниите бързаха да пуснат нови модели възможно най-бързо, Siemens Energy и нейните конкуренти забавиха темпото, за да се опитат да постигнат по-големи печалби от настоящите версии. Една огромна нова турбина би означавала, че Siemens Energy предвижда промяна на пазара.

В миналото увеличаването на размера на ветрогенератора е спомогнало за намаляване на цената на енергията, произвеждана от вятърния парк. Но неотдавнашните проблеми с качеството и надеждността в отрасъла биха могли да поставят на изпитание апетита на клиентите.

Неотдавнашният търг за офшорни вятърни централи в Ню Йорк се провали, тъй като GE Vernova Inc. заяви, че няма да може да достави нова, по-голяма турбина, която спечелилите търга са планирали да закупят.