ФК "Евертън" получава предложение за финансиране от кредитора на 777 Partners

Базираната в Ню Йорк A-Cap и партньорска фирма са представили план, който предвижда рефинансиране на целия съществуващ дълг на Евертън и след това придобиване на неконтролиращ дял от капитала на клуба

20:30 | 6 юни 2024
Автор: Дейвид Хелиър,Джил Р. Шах
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Advantage Capital Holdings LLC е направила предложение да инвестира във ФК „Евертън“, съобщиха запознати лица, като добавиха още един неочакван обрат в сагата с поглъщането на футболния клуб.

Базираната в Ню Йорк A-Cap и партньорска фирма са представили план, който предвижда рефинансиране на целия съществуващ дълг на Евертън и след това придобиване на неконтролиращ дял от капитала на клуба, твърдят лицата, които са помолили да не бъдат идентифицирани, тъй като става въпрос за поверителна информация.

A-Cap е основен кредитор на 777 Partners LLC, американската инвестиционна компания, която току-що се провали със собствената си оферта за закупуване на клуба.

777 Partners се съгласи да придобие Евертън миналата година, но не успя да финализира сделката. Това накара клуба и неговия собственик, бизнесмена Фархад Мошири, да търсят нов купувач. Големият дълг на Евертън включва заем от 777 Partners в размер на 200 млн. долара.

Обсъжданията продължават и не е сигурно, че ще доведат до сделка, казаха хората. Представител на A-Cap и говорител на Мошири отказаха коментар.

A-Cap наскоро нае инвестиционната банка Moelis & Co. да направи преглед на портфолиото от футболни отбори на 777 - ход, който повдигна нови въпроси относно сделката с Евертън преди окончателния ѝ провал.

Според новите условия, предложени от A-Cap, Мошири ще запази мажоритарния си контрол върху Евертън, като същевременно ще намали своя дял от 94%, твърдят хората. A-Cap и неговият партньор ще станат съсобственици на клуба, казват те. Самоличността на партньора на A-Cap не може да бъде установена веднага.

Стремежът на 777 Partners към Евертън беше съпътстван от проблеми с финансирането и проверки на управлението на инвестиционната фирма на нейната обширна колекция от предприятия, някои от които изпаднаха в затруднения с кредиторите. Австралийската нискотарифна авиокомпания Bonza, собственост на 777 Partners, наскоро преустанови всички полети в разгара на преговорите за бъдещето на компанията. Преди това 777 Partners беше изложила амбициозни планове за изграждане на глобално портфолио от авиокомпании.

Евертън е сред основателите на Английската футболна лига през 1880 г. и е един от малкото отбори, които никога не са изпадали от Висшата лига. Но през последните сезони едва не изпадна въпреки големите инвестиции на Мошири. Клубът също така пое огромни дългове, за да построи модерен стадион в района Брамли-Мур Док в Ливърпул.

Друг инвеститор, който обмисля оферта за Евертън, е Джон Текстор, председател на Eagle Football, инвестиционно дружество, което притежава дял в клуба от Висшата лига Crystal Palace FC. Текстор е обявил за продажба своя дял в Crystal Palace и се е свързал с Мошири за евентуално подаване на оферта за Евертън, каза лицето.

Представител на Eagle Football е отказал коментар. Евертън заяви в изявление след провала на придобиването на 777 Partners, че ще продължи да „оценява всички варианти за бъдещата собственост на клуба“.